Frågor och resonemang kring ånglås och årets bensin tar MHRF gärna emot via kansli@mhrf.se.
Risk för ånglåsproblem i Corona-tider
Den minskade trafiken på grund av Corona-pandemin kan leda till att vinterbensin även säljs under sommaren. Detta kan leda till problem med ånglås.
Tre frågor och svar om ånglåsproblem
- Problemen med ånglås sommartid verkar ha ökat. Är det nutidens etanolinblandningen som orsakar problemet?
Svar: Det är ångtryckssammansättningen i bensinen som orsakar ånglåsproblemen, inte etanolhalten i bensinen. Bensinbolagen ändrar utifrån befintliga bestämmelser bensinens ångtryckssammansättning mellan sommar och vinter (läs mer i faktarutan till höger).
Kommentar: Det är sedan en tid tillåtet för bensinbolagen i Sverige att öka etanolinblandningen i bensinen från 5 % upp till 10 %. Detta nyttjas inte fullt ut ännu, men även om de gjorde det så skulle det inte öka ångtrycket i bensinen. Anledningen till detta är att etanolen vid bränsleinblandning i bensin först ökar bensinens ångtryck, varpå det sedan minskar igen om man blandar i mer. Ren etanol har nämligen ett lägre ångtryck än vad normal bensin har.
Detta är för övrigt anledningen till att man måste öka bensinhalten i E85-bränslet från 15 till 25 % på vintern för att E85-bilarna ska gå att starta i kyla.
- Finns det risk för att den minskade körningen nu under Corona-pandemin gör att bensinstationerna säljer sin kvarvarande vinterbensin även under sommaren?
Svar: Ja, den risken är uppenbar. Konsekvenserna av detta framgår av ovanstående svar.
- Ånglås verkar oftare drabba äldre bilar med mekanisk bränslepump. De med elektrisk pump verkar klara sig bättre?
Svar: Anledningen till att bilar med elektrisk pump klarar sig bättre än de med mekanisk pump torde vara att den elektriska pumpen ofta sitter vid själva bensintanken. Eftersom pumpen då trycker, ökar också trycket i ledningen och då förångas inte bensinen lika lätt. Med en mekanisk pump, monterad på motorn, får man däremot ett tryckfall i ledningen mellan tanken och pumpen, varpå bensinen lättare förångas i ledningen. Vid långsam körning minskar kylningen från fartvinden och dessutom minskar flödeshastigheten i bränsleledningen (detta gäller bara om bränslet inte flödar runt i en returledning såsom är fallet med bränsleinsprutade bilar).
En åtgärd som kan vidtas för att minska ånglåstendenser är att på olika sätt försöka öka ventilation under motorhuven, och på så sätt minska uppvärmningen av bränsletillförseln.
Jan Tägt generalsekreterare MHRF
Bent Fridholm styrelseledamot MHRF