Nöjeskörning utomlands

Om det bär av mot utlandet med ditt historiska fordon gäller det att förbereda resan väl. Likaså att ta reda på vilka regler som gäller i landet eller länderna som du ska köra i för att undvika överraskningar.

Klarar ditt fordon en lång resa? Att bli stående vid vägkanten på grund av ett haveri är ingen stämningshöjare.

Tänk på att ha med dig en kopia av ditt försäkringsbesked samt ett så kallat Grönt kort för resa inom Europa och en blankett om skadeanmälan på engelska. Kontrollera att du har en bra reseförsäkring och hur den gäller i din hemförsäkring samt att du har med dig Försäkringskassans EU-kort för resa utomlands.

Planering viktig

Att planera färdvägen är viktigt, inte bara när det gäller sevärdheter längs vägen. Ett exempel är Tysklands miljözoner som kräver en miljödekal. Och kör du i Frankrike måste du ha tillgång till en godkänd alkoholmätare.

I de flesta EU-länderna gäller att föraren har en varselväst lätt åtkomlig. Utöver en varningstriangel, det vill säga om landet inte kräver två för att sätta framför respektive bakom fordonet. Sedan kan det vara bra att ha koll på hur – och om – du får använda mobilen vid körning.

Planerar du för ett vinteräventyr genom Europa? Tänk på att åka med rätt däck. Dock utan dubb i Tyskland och Polen vilket i praktiken innebär ett dubbdäcksförbud för alla resor från Sverige söderut i Europa. För oavsett vart du är på väg, kör du ju alltid en sträcka genom just dessa länder.

Fordonet redo?

Klarar ditt fordon en lång resa? Att bli stående vid vägkanten på grund av ett haveri är ingen stämningshöjare. Extra surt blir det om det inträffar utomlands och om även verkstäderna har semester. Dessutom har mackarna utomlands till och med ännu färre delar än här hemma i Sverige.

Passa på att gå igenom ditt fordon inför resan. Ett utmärkt stöd hittar du i MHRFs ägarguide Egenkontroll för historiska fordon med tillhörande checklista! Inför resan är det förstås bra att packa med reserv- och slitdelar som du vet riskerar att gå sönder. Vidare kan det vara bra att veta var klubbkompisarna finns utifall att du skulle behöva hjälp längs de svenska vägarna som ju inte sällan är en större del av resvägen.

Planera pauserna

Tänk på att planera in fler pauser. Resan är ju trots allt en del av upplevelsen. Kör inte mer än två till tre timmar åt gången. Kör helst på dagtid och ordentligt utvilad. Ha med dig kräkpåsar, första hjälpen-kudde, åksjuketabletter, hushållspapper och våtservetter. Utöver ett servicekit för fordonet. Och packa bra att ha-sakerna lättillgängligt, detta gäller inte minst barnens favoritprylar.

Slutligen; planera och läs på om färdvägen. Märk ut ställen där du kan stanna för att vila, sträcka på benen, äta och sova. Och inte minst uppleva!

God resa!

PS Glöm inte att dokumentera resan, både för din egen och klubbkompisarnas glädje vid publicering i exempelvis klubbtidningen!

MHRF-försäkrad?

Vid resa utanför Sverige ingår hyrbilsförsäkring i helförsäkringen och omfattar ersättning för hyrbil om fordonet inte kan användas på grund av skada. Och så finns det tolv unika saker till med en MHRF-försäkring, bland dessa fria mil och bara nöjeskörning! Klicka här för att läsa mer om vilka de är:

Försäkringen gäller utomlands i maximalt 60 dagar och inom länderna anslutna till det så kallade Gröna kortet. Korrekt och aktuell information om vilka länder som gäller, och vad som krävs för att resa till dessa, finns att hitta här:

Vid skada, kontakta alltid Folksam!

I alla fall om du har en MHRF-försäkring.

Vardagar kontorstid:

Inom Sverige, Folksam Ömsesidig Sakförsäkring

08-452 37 64

Ringer du numret ovan kommer du direkt till skadespecialister för MHRF-försäkringen.

Skador övrig tid:

Folksam Jour

0771-45 00 00

Utanför Sverige i Norden och övriga Europa:

SOS International

+46 (0)8-13 60 60