Fira Motorhistoriska dagen den 6 juni!

Den 6 juni, på nationaldagen, har Motorhistoriska dagen etablerat sig som en årlig manifestation för det fordonshistoriska kulturarvet. 

”Ett annat viktigt mål med Motorhistoriska dagen är att uppmärksamma allmänhet, media, politiker och beslutsfattare på den fordonshistoriska rörelsens omfattning för att därigenom skapa ökad acceptans för bevarandet och användandet av detta kulturarv.”

— MHRF
Bilden tagen i samband med Gammelbilens Vänner i Värmlands firande av Motorhistoriska dagen 2021.
Annons inför Motorhistoriska dagen 2022.
Fotot är taget av Ellen Stensrud Forslund i samband med Gammelbilens Vänner i Värmlands firande 2021.

Det här är Motorhistoriska dagen

Över hela Sverige åskådliggörs årligen det fordonshistoriska kulturarvet genom de många evenemangen för historiska fordon under Motorhistoriska dagen den 6 juni. Motorhistoriska Riksförbundet bjuder in anslutna klubbar, andra föreningar, kommersiella arrangörer, museer med flera att fira genom att arrangera exempelvis träffar, utflykter eller utställningar.

Målsättningen med Motorhistoriska dagen är att synliggöra det fordonshistoriska kulturarvet. Detta kan enskilda fordonsägare göra genom att ta ut sina historiska fordon och medverka vid evenemang. Kan man inte delta kan man ändå vara med genom att ställa upp sitt fordon hemmavid. Tillsammans visar vi på så sätt den fordonshistoriska rörelsens bredd, både fordonsmässigt, ägarmässigt och geografiskt. Ett annat viktigt mål med Motorhistoriska dagen är att uppmärksamma allmänhet, media, politiker och beslutsfattare på den fordonshistoriska rörelsens omfattning för att därigenom skapa ökad acceptans för bevarandet och användandet av detta kulturarv.

Fira även på Facebook

På vår Facebooksida @motorhistoriskadagen2022 och under hashtaggen #motorhistoriskdagen2022 kan du delta i firandet genom att göra inlägg som visar hur just du eller din klubb visar upp kulturarvet under dagen. Bilder från senaste firandet på Facebook finns samlade här.

Visa att du firar

… det rullande kulturarvet genom att skriva ut Motorhistoriska dagen-skyltar till ditt historiska fordon!

Fordonsskylten placeras med fördel i framrutan (du kan klistra över gilla-tummen med en klubbdekal om du vill). På informationsskylten fyller du i intressanta fakta om fordonet till glädje för nyfikna.

Arrangörstävlingen Kultur på väg

Arrangeras varje år av Motorhistoriska Riksförbundet och tidningen Nostalgia Magazine. Tävlingen utser fem pristagare bland arrangörerna under Motorhistoriska dagen, varav en totalvinnare och fyra andra pristagare i olika kategorier. Under sensommaren och hösten genomförs sedan prisutdelningar i vinnarnas hemkommuner dit press och representanter för kommunen bjuds in.

Tidigare förstapristagare i tävlingen har varit Saleby bygdegårdsförening, Norrköpings Veteranbilklubb, Lions Club Skänninge, Gotlands Veteranbilklubb, Norrlands Motorhistorikers Norrbottenssektion, Motorcykelhistoriska klubbens sektion i Mälardalen, Upplands Fordonshistoriker, Järnskogs hembygdsförening, Anita Trybom och Pål Marnetoft stora träff i Lönneberga samt Nostalgiafton på Slottsgården i Vadstena. Och nu senast 2019 vann tre vänner från Trelleborg för sin trevliga träff Trelleborgs Motorshow! Under pandemiåren 2020–2021 genomfördes inte tävlingen i denna form.

Läs om vinnarna 2022 här.

Jury väljer tävlande och vinnare

Alla evenemang på Motorhistoriska dagen, stora som små, är med och tävlar och kan komma till final i Kultur på väg. Juryn väljer ut ett antal evenemang att besöka genom tillgänglig evenemangsinfo och genom att aktivt kontakta arrangörer. I bedömningsunderlaget ingår bland annat hur kulturarvet lyfts fram, samarbete med andra, säkerhets- och miljöhänsyn samt om man särskilt lyft fram grupper som kvinnor, ungdomar och nysvenskar under evenemanget.