Fira Motorhistoriska dagen den 6 juni!

Den 6 juni, på nationaldagen, har Motorhistoriska dagen etablerat sig som en årlig manifestation för det fordonshistoriska kulturarvet. 

”Ett annat viktigt mål med Motorhistoriska dagen är att uppmärksamma allmänhet, media, politiker och beslutsfattare på den fordonshistoriska rörelsens omfattning för att därigenom skapa ökad acceptans för bevarandet och användandet av detta kulturarv.”

Annons inför Motorhistoriska dagen 2023. Klicka på bilden för att hitta årets firanden!
Fotot är taget av Göran Schüsseleder i samband med Torpa Bystuga & Omnibus firande 2022.

Det här är Motorhistoriska dagen

Över hela Sverige åskådliggörs årligen det fordonshistoriska kulturarvet genom de många evenemangen för historiska fordon under Motorhistoriska dagen den 6 juni. Motorhistoriska Riksförbundet bjuder in anslutna klubbar, andra föreningar, kommersiella arrangörer, museer med flera att fira genom att arrangera exempelvis träffar, utflykter eller utställningar.

Målsättningen med Motorhistoriska dagen är att synliggöra det fordonshistoriska kulturarvet. Detta kan enskilda fordonsägare göra genom att ta ut sina historiska fordon och medverka vid evenemang. Kan man inte delta kan man ändå vara med genom att ställa upp sitt fordon hemmavid. Tillsammans visar vi på så sätt den fordonshistoriska rörelsens bredd, både fordonsmässigt, ägarmässigt och geografiskt. Ett annat viktigt mål med Motorhistoriska dagen är att uppmärksamma allmänhet, media, politiker och beslutsfattare på den fordonshistoriska rörelsens omfattning för att därigenom skapa ökad acceptans för bevarandet och användandet av detta kulturarv.

Arrangörstävlingen Kultur på väg

I samarbete med tidningen Nostalgia Magazine genomförs arrangörstävlingen Kultur på väg, där evenemang tävlar om olika priser.

Fira även på sociala medier!

Var med och fira med andra fordonsentusiaster via Motorhistoriska dagens officiella sida på Facebook! Bilder från senaste firandet finns samlade här.

Använd gärna hashtagsen #motorhistoriskadagen #6juni och #mhrf när du eller klubben delar med er av firandet på sociala plattformar.

Fira på en folkfest nära dig!

Klicka på bilden för att hitta årets firanden! Du kan även fira tillsammans med hela Sverige på årets Motorhistoriska dagen-sida på Facebook (gärna med hashtagsen #motorhistoriskadagen #6juni #mhrf)!

Ska din klubb eller företag arrangera ett evenemang dagen till ära? Hör av dig till kansli@mhrf.se om ert firande saknas så lägger vi till det.

Uppmärksamma firandet

Sprid gärna att Motorhistoriska dagen firas den 6 juni! Ska din klubb eller företag arrangera ett evenemang dagen till ära? Lägg upp det på  så att fler hittar dit.

Nedan årets annons som utskriftsvänlig PDFer (som även lämpar sig för tryck) med och utan utfall. Vill du ha ett foto för att sprida digitalt? Klicka på bilden intill!

Tips: använd det tomma utrymmet på fordonsskylten till att fylla i ett deltagarnummer eller klistra på en klubbdekal!

Visa att du firar

… det rullande kulturarvet genom att skriva ut Motorhistoriska dagen-skyltar till ditt historiska fordon!

Fordonsskylten placeras med fördel i framrutan. På informationsskylten fyller du i intressanta fakta om fordonet till glädje för nyfikna.

Kultur på väg-pristagare

 • 2023
  Gästabudsrundan, Automobilsällskapet i Nyköping
 • 2022
  Emmaboda motorveteraner och Emmaboda US Car Club
 • 2021
  Cege Lilieroth i Umeå
 • 2020
  Gammelbilens Vänner i Värmland
 • 2019
  Tre vänner från Trelleborg
 • 2018
  Slottsgården i Vadstena
 • 2017
  Anita Trybom och Pål Marnetoft i Lönneberga
 • 2016
  Järnskogs hembygdsförening
 • 2015
  MCHK Mälardalen
 • 2014
  Saleby bygdegårdsförening
 • 2013
  Norrköpings Veteranbilklubb
 • 2012
  Upplands Fordonshistoriker
 • 2011
  Norrlands Motorhistorikers Norrbottensektion
 • 2010
  Gotlands Veteranbilklubb
 • 2009
  Skänninge Motormässa