Fira Motorhistoriska dagen den 6 juni!

Den 6 juni, på nationaldagen, har Motorhistoriska dagen etablerat sig som en årlig manifestation för det fordonshistoriska kulturarvet. 

”Ett annat viktigt mål med Motorhistoriska dagen är att uppmärksamma allmänhet, media, politiker och beslutsfattare på den fordonshistoriska rörelsens omfattning för att därigenom skapa ökad acceptans för bevarandet och användandet av detta kulturarv.”

— MHRF
Annons inför Motorhistoriska dagen 2023.
Fotot är taget av Göran Schüsseleder i samband med Torpa Bystuga & Omnibus firande 2022.

Det här är Motorhistoriska dagen

Över hela Sverige åskådliggörs årligen det fordonshistoriska kulturarvet genom de många evenemangen för historiska fordon under Motorhistoriska dagen den 6 juni. Motorhistoriska Riksförbundet bjuder in anslutna klubbar, andra föreningar, kommersiella arrangörer, museer med flera att fira genom att arrangera exempelvis träffar, utflykter eller utställningar.

Målsättningen med Motorhistoriska dagen är att synliggöra det fordonshistoriska kulturarvet. Detta kan enskilda fordonsägare göra genom att ta ut sina historiska fordon och medverka vid evenemang. Kan man inte delta kan man ändå vara med genom att ställa upp sitt fordon hemmavid. Tillsammans visar vi på så sätt den fordonshistoriska rörelsens bredd, både fordonsmässigt, ägarmässigt och geografiskt. Ett annat viktigt mål med Motorhistoriska dagen är att uppmärksamma allmänhet, media, politiker och beslutsfattare på den fordonshistoriska rörelsens omfattning för att därigenom skapa ökad acceptans för bevarandet och användandet av detta kulturarv.

Fira även på sociala medier!

Var med och fira med andra fordonsentusiaster via Motorhistoriska dagens officiella sida på Facebook! Bilder från senaste firandet finns samlade här.

Använd gärna hashtagsen #motorhistoriskadagen #6juni och #mhrf när du eller klubben delar med er av firandet på sociala plattformar.

Motorhistoriska dagen-annons för 2023 i PNG-format.

Uppmärksamma firandet

Sprid gärna att Motorhistoriska dagen firas den 6 juni! Ska din klubb eller företag arrangera ett evenemang dagen till ära? Lägg upp det på Motorhistoriska dagens officiella sida på Facebook så att fler hittar dit.

Nedan årets annons som utskriftsvänlig PDFer (som även lämpar sig för tryck) med och utan utfall. Vill du ha ett foto för att sprida digitalt? Klicka på bilden intill!

Tips: använd det tomma utrymmet på fordonsskylten till att fylla i ett deltagarnummer eller klistra på en klubbdekal!

Visa att du firar

… det rullande kulturarvet genom att skriva ut Motorhistoriska dagen-skyltar till ditt historiska fordon!

Fordonsskylten placeras med fördel i framrutan. På informationsskylten fyller du i intressanta fakta om fordonet till glädje för nyfikna.

Arrangörstävlingen Kultur på väg

Arrangeras varje år av Motorhistoriska Riksförbundet och tidningen Nostalgia Magazine. Tävlingen utser fem pristagare bland arrangörerna under Motorhistoriska dagen, varav en totalvinnare och fyra andra pristagare i olika kategorier. Under sensommaren och hösten genomförs sedan prisutdelningar i vinnarnas hemkommuner dit press och representanter för kommunen bjuds in.

Tidigare förstapristagare i tävlingen finns att hitta nedan. Åren 2020–2021 genomfördes inte tävlingen i denna form.

Jury väljer tävlande och vinnare

Alla evenemang på Motorhistoriska dagen, stora som små, är med och tävlar och kan komma till final i Kultur på väg. Juryn väljer ut ett antal evenemang att besöka genom tillgänglig evenemangsinfo och genom att aktivt kontakta arrangörer. I bedömningsunderlaget ingår bland annat hur kulturarvet lyfts fram, samarbete med andra, säkerhets- och miljöhänsyn samt om man särskilt lyft fram grupper som kvinnor, ungdomar och nysvenskar under evenemanget.

Kultur på väg-pristagare

 • 2022
  Emmaboda motorveteraner och Emmaboda US Car Club
 • 2021
  Cege Lilieroth i Umeå
 • 2020
  Gammelbilens Vänner i Värmland
 • 2019
  Tre vänner från Trelleborg
 • 2018
  Slottsgården i Vadstena
 • 2017
  Anita Trybom och Pål Marnetoft i Lönneberga
 • 2016
  Järnskogs hembygdsförening
 • 2015
  MCHK Mälardalen
 • 2014
  Saleby bygdegårdsförening
 • 2013
  Norrköpings Veteranbilklubb
 • 2012
  Upplands Fordonshistoriker
 • 2011
  Norrlands Motorhistorikers Norrbottensektion
 • 2010
  Gotlands Veteranbilklubb
 • 2009
  Skänninge Motormässa