Motorhistoriska dagen 2022 Emmaboda

Emmaboda – Kultur på väg 2022. Foto: Bo Porshed/Fabas.

Emmaboda vinner årets Kultur på väg

I Emmaboda hölls vinnarevenemanget av arrangörstävlingen Kultur på väg i samband med Motorhistoriska dagen 2022. Foto: Bo Porshed/Fabas

” … den stora besökande allmänheten fick en förträfflig möjlighet att uppleva intressant fordonshistoria.”

Motorhistoriska dagen firades traditionsenligt på nationaldagen, den 6 juni – över hela landet! Fem motorhistoriska folkfester tävlade i arrangörstävlingen Kultur på väg. Årets vinnare finns i Emmaboda.

Fem av Motorhistoriska dagens evenemang fick extra uppmärksamhet som finalister i årets Kultur på väg, Motorhistoriska Riksförbundets och Nostalgia Magazines arrangörstävling. Årets vinnararrangemang hölls i Emmaboda. De andra hölls i Hackås, Ljungby, Arvika och Askersund.

Prisutdelningar

Samtliga prisutdelningar finns att hitta här.

Göran Schüsseleder kommunikatör MHRF (sammanställde juryns iakttagelser)

#motorhistoriskadagen2022
Motorhistoriska dagen 2022 fordonsskylt

Emmaboda – Kultur på väg

Emmaboda motorveteraner och Emmaboda US Car Club genomförde tillsammans Motorhistoriska dagen och hade stor hjälp av Emmaboda kommun, Lions och Rotary.

Fordonen, som uppgick till nästan 300 stycken, parkerades runt den centralt belägna ER-sjön som ligger vackert i ett stort parkområde. Det gjorde att mellan 1 500 och 2 000 besökare fick uppleva det rullande kulturarvet på nära håll. Allt överskott från försäljning av mat, dryck och lotter gick till genom Rosa Rallyrattar, till Bröstcancerförbundet.

Emmaboda hade under första halvan av 1900-talet en stor produktion av cyklar och mopeder under namnet Original och det var en 80 år gammal cykel som var den högsta vinsten i lotteriet. Arrangemanget, som genomfördes i Emmaboda för första gången, lyfte fram motorhobbyn på bästa sätt och har en stor potential att växa ytterligare.

Juryns motivering lyder:

Emmaboda motorveteraner och Emmaboda US Car Club genomförde tillsammans Motorhistoriska dagen på ett utomordentligt sätt. Det rullande kulturarvet samlades runt den vackra ER-sjön i centrum och den stora besökande allmänheten fick en förträfflig möjlighet att uppleva intressant fordonshistoria.

Hackås – Årets dragkrok

Motorhistoriska dagen genomfördes som ett samarrangemang mellan Jemtlands veteranbilklubb och Föreningshuset i Hackås, i Bergs kommun utanför Östersund.

Runt hela föreningshuset radades uppåt 200 historiska fordon prydligt upp, främst bilar, men också någon lastbil, ett antal mc och några traktorer. Arrangörerna hade skapat en familjefest där man lockade hundratals unga och äldre med medlemserbjudande i klubben, musikunderhållning, ansiktsmålning, Peoples Choice och nationaldagstal av kommunalrådet Therese Kärngard (S), samt servering av hamburgare och kolbulle.

Ett evenemang väl värt juryns specialpris Årets dragkrok.

Juryns motivering lyder:

Jemtlands veteranbilklubb och Föreningshuset i Hackås skapade tillsammans en folkfest med aktiviteter för alla åldrar, där nationaldagen och det fordonshistoriska kulturarvet smälte samman till ett starkt publikdragande evenemang.

Ljungby – Årets backspegel

Entusiasterna bakom Torpa Bystuga & Omnibus sammanfattar sin verksamhet: att visa upp motordrivna enheter. Och det var precis vad de gjorde på Motorhistoriska dagen den 6 juni. Besökarna möttes på gårdsplanen av en Volvobuss från 1937 som genom sina många passagerardörrar bjöd in till en rundtur i natursköna omgivningar som inte verkar ha ändrats sedan den körde på samma vägar som ny.

Även om ögat drogs till bussen lockades även andra sinnen; en bensinmotor från Wolseley och en tändkulemotor från Målilla sörjde för taktfast underhållning på var sin ände av planen och överröstades bara av en besökande Kenworthlastbil som förde tankarna till filmer som Nu blåser vi snuten och Konvoj. Ytterligare ett 50-tal bilar och ett 20-tal motorcyklar på finparkeringarna sörjde för ett gott och blandat av fordonshistoriskt ögongodis. Tänkt var att föreningens kombinerade buss och lastbil skulle vara klar dagen till ära för att visas upp. Den så kallade skvadern, en Volvo från 1949 med Hägglundskaross, får istället tävla om uppmärksamheten när här firas Nostalgidag den 13 augusti.

Och så var det föreningens buss- och teknikmuseum. Även här var det motordrivna enheter i alla dess former!

Juryns motivering lyder:

Entusiasterna bakom Torpa Bystuga & Omnibus sammanfattar sin verksamhet: att visa upp motordrivna enheter. Och det var precis vad de gjorde denna dag! Utöver de på hjul fanns även utombordare, motorsågar och i princip allt som bränsledrivas kan.

Arvika – Diplom

Arvika Fordonsmuseum firade Motorhistoriska dagen genom att inviga sommarens utställning Polispådrag i Arvika. Ledorden för utställningen har varit “en bil från varje färgepok”. Svårast att lösa var att få in en ny polisbil i museet – de används ju – men det kom en till invigningen i alla fall. Och ja, här fanns några motorcyklar.

Konstaplar och Volvos senaste XC60 i all ära, men huvudattraktionen var såklart veteranerna. Kul för både barn och vuxna att titta på all teknik. Och få provsitta! Blåljus fascinerar trots allt alla åldrar. Totalt hade man samlat tio polisfordon från förr, om man nu räknar ett släp som fordon. En av rariteterna var nämligen ett så kallat katastrofsläp vars egentliga namn är Materialsläp M68.

Utanför museet stod en annan ovanlig gigant. Renoveringsprojektet är en av tolv tillverkade GM Futurliners. Nummer åtta i ordningen hittade till Sverige och genomgår total renovering som påbörjades 2008. En utställning kring bilen har funnits på Arvika fordonsmuseum i ett år. Bussen var bara på besök för dagen, närmare bestämt den motorhistoriska!

Askersund – Diplom

Askersunds veteranfordonsklubb lovade en trevlig tur från hamnen till Olshammarsgården. Och så blev det! Juryn fick åka med en Volvo 1931 års modell först i kortegen vilket naturligtvis förstärkte den härliga upplevelsen.

Stämningen i klubben är varm och hjärtlig och den ovanligt stora uppslutningen av fordon under dagen förstärkte detta intryck bland alla picknickkorgar som dukades upp på gräsmattan. För att inte tala om de smarriga smörgåsarna från den närliggande serveringen.

Askersunds veteranfordonsklubb är ett gott exempel på hur en mindre klubb, på ett trevligt sätt, engagerar medlemmarna för att hålla det rullande kulturarvet rullande. Och vilket fint kulturarv de förvaltar! Klubben är aktiv och engagerande och har omfattande aktiviteter trots begränsade resurser. Firandet av Motorhistoriska dagen var ett av dem.

Juryn från Nostalgia Magazine/Fabas

  • Stig L Sjöberg, grundare och publisher, besökte Emmaboda
  • Bo Porshed, medarbetare, besökte Emmaboda
  • Joakim Nyberg, medarbetare, besökte Arvika.

Juryn från Motorhistoriska Riksförbundet

  • Kurt Sjöberg, förbundsordförande, besökte Askersund
  • Malin Erlfeldt, kanslichef, besökte Hackås
  • Göran Schüsseleder, kommunikatör, besökte Ljungby.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna en kommentar

Lämna en kommentar

Lämna en kommentar