Emmaboda Motorveteraner och Emmaboda US Car Club
Årets vinnare av arrangörstävlingen Kultur på väg är Emmaboda Motorveteraner och Emmaboda US Car Club.
Lördagen den 20 augusti var det dags för prisutdelning till årets vinnare i arrangörstävlingen Kultur på väg som Motorhistoriska Riksförbundet arrangerar tillsammans med Nostalgia Magazine. Priset gick i år till Emmaboda motorveteraner och Emmaboda US Car Club som, med stöd av både lokala Lions och Rotary och inte minst Emmaboda kommun, ordnat ett mycket fint firande av Motorhistoriska dagen den 6 juni i samband med nationaldagsfirandet.
Utdelningen av priset hölls i Pegasusparken vid Boda glasbruk där även fikastopp i Emmaboda Motorveteraners mopedrally förlagts.
Specialpris från Emmaboda kommun
Emmaboda kommun representerades av Weronica Stålered från kommunens besöksnäring samt politikerna Jenny Rydberg (C) och Frida Larsson (S), vice ordförande respektive ledamot i bildningsnämnden. Från Nostalgia Magazine deltog Stig Sjöberg, FABAS grundare och publisher, och redaktören Bo Porshed.
Undertecknad hälsade alla välkomna och höll ett kortare anförande om syftet med Motorhistoriska dagen och Motorhistoriska Riksförbundets arbete och huvuduppdrag innan prisutdelningen. De närvarande politikerna delade ut diplom och pokaler till ordföranden i Emmaboda Motorveteraner, Klas-Göran Engström, och vice ordförande i Emmaboda US Car Club, Robert Säldeson.
Klubbarna erhöll även var sin årsprenumeration på tidningen Nostalgia ur Stig Sjöbergs hand varefter undertecknad delade ut MHRFs jubileumsbok till klubbrepresentanter och de medverkande från Emmaboda kommun. Weronica Stålered delade även ut ett specialpris till Emmaboda Motorveteraner för deras evenemang och föreningsverksamhet som på olika sätt gagnat Emmaboda kommun. Det hela avslutades med gruppfotografering av alla inblandade och deltagarna i mopedrallyt.
Per Petersson styrelseledamot MHRF

Emmaboda motorveteraner och Emmaboda US Car Club genomförde tillsammans Motorhistoriska dagen på ett utomordentligt sätt. Det rullande kulturarvet samlades runt den vackra ER-sjön i centrum och den stora besökande allmänheten fick en förträfflig möjlighet att uppleva intressant fordonshistoria.
Foto: Bo Porshed/Nostalgia Magazine



Torpa Bystuga & Omnibus
Årets backspegel delades ut till entusiasterna bakom Torpa Bystuga & Omnibus i Ljungby.
Många, såväl besökare som fordon, samlades på Nostalgidag-träffen i Ljungby lördagen den 13 augusti. Här fanns allt möjligt på hjul – till och med svänghjul! Den snart hundraåriga tändkulemotorn från Bergsunds mekaniska verkstad lockade såväl såväl små som stora besökare. Så även den något, men inte mycket, nyare kombinerade såg och vedklyven från Nya AB Åkermans gjuteri & verkstäder. Även denna dag bjöd Volvobussen från 1937 genom sina många passagerardörrar till en rundtur. Och så var den så kallade skvadern, en Volvo från 1949 med Hägglundskaross, på plats! Alldeles nyrenoverad fick den välförtjänt uppmärksamhet bland besökarna.
Utöver Nostalgidag var det prisutdelning för Torpa Bystuga & Omnibus insatser i Motorhistoriska Riksförbundets och Nostalgia Magazines arrangörstävling Kultur på väg i samband med Motorhistoriska dagen den 6 juni.
Beröm från Ljungby kommun
Dagen till ära kom även kommunstyrelsens ordförande Magnus Gunnarsson (M) och Ulla Hansson (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. De överöste föreningens ordförande Roy Johansson (till höger) med blommor och beröm för insatserna i Torpa. Undertecknad hade glädjen att dela ut priset Årets backspegel, diplom, MHRFs jubileumsbok samt en årsprenumeration på tidningen Nostalgia.
Göran Schüsseleder kommunikatör MHRF

Entusiasterna bakom Torpa Bystuga & Omnibus sammanfattar sin verksamhet: att visa upp motordrivna enheter. Och det var precis vad de gjorde denna dag! Utöver de på hjul fanns även utombordare, motorsågar och i princip allt som bränsledrivas kan.
Foto: Peter Lagerbielke



Askersunds Veteranfordonsklubb
Diplomutdelning till Askersunds Veteranfordonsklubb på Stjernsunds slott.
På natten och morgonen den 20 augusti formligen vräkte regnet ner över den charmiga staden Askersund vid Vätterns norra hörn, där Askersunds Veteranfordonsklubb (AVFK) har sin bas. Men lagom till klubbens samling för rally vid 9-tiden på förmiddagen upphörde ovädret och solen och värmen visade sig från sin bästa sida.
På borggården till det förnämliga 1700-talsgodset Stjernsunds slott, under många år ägt av medlemmar av den svenska kungafamiljen, rullade i sakta mak in ett tjugotal fina veteranfordon representerande i stort sett alla tidsåldrar, från 1920-tal till 1970-tal. Förutom uppvisning på borggården, visning av slottet av ägaren Vitterhetsakademien, trevlig sedvanlig picknick och mycket bilsnack skulle det också bli ett rally på cirka fem mil på vägar runt Askersund innan dagen skulle komma att avslutas med grillning och god mat för de som önskade.
Askersunds kommun närvarade
Men ytterligare en programpunkt fanns på agendan. AVFK skulle särskilt äras och firas för sina goda insatser under den Motorhistoriska dagen den 6 juni. Undertecknad var på plats för att tillsammans med Johan Calais (S), ersättare i Askersunds kommuns samverkansråd för kultur, överlämna diplom och Motorhistoriska Riksförbundets jubileumsbok till klubben för det fina arrangemanget.
Vid en ceremoni på borggården hölls diverse tal och diplomet överlämnades därefter högtidligen till ordföranden Kenneth Johansson. Kenneth berättade att klubben var mycket glada och rörda över uppskattningen och att de drygt 160 medlemmarna i klubben har en mycket fin sammanhållning och gemenskap i fordonshistoriens tjänst.
Därefter drog rallyt i gång längs vackra vägar, men det är – som det brukar heta – en helt annan historia.
Henrik van Rijswijk styrelseledamot MHRF

Foto: Henrik van Rijswijk



Läs mer
Motorhistoriska dagen firas den 6 juni över hela landet. Och på Facebook. Klicka på fordonsskylten för att läsa mer om Motorhistoriska dagen, arrangörstävlingen Kultur på väg samt årets tävlande!
Övriga prisutdelningar presenteras på mhrf.se strax efter att de delats ut (Hackås, Årets dragkrok, lördagen den 3 september och Arvika, diplom, söndagen den 9 oktober).
Lämna en kommentar