Vårt rullande kulturarv måste räddas!

EUs ELV-förordning hotar fordonshobbyn – var med och skapa opinion!

Motorhistoriska Riksförbundet har mottagit Regeringskansliets remiss om EU-kommissionens förslag att ändra det nuvarande ELV-direktivet, som är en rekommendation, till en förordning som blir tvingande och ska gälla för alla fordon inom EU.

Förslaget, som det nu är utformat, innebär stora negativa och långtgående konsekvenser för bevarandet och ägandet av alla fordon.

Det är bråttom

Förslaget till förordning berör köp, försäljning, rätten till ägande av fordon, delar och komponenter, reparation, renovering, restaurering, konservering och ändring. Det innefattar även vad som ska utgöra ”avfall” och vem som bestämmer detta samt straff för den som bryter mot reglerna.

Hotet är påtagligt. Och det är bråttom då processen redan är i gång. Du kan göra skillnad!

Kurt Sjöberg förbundsordförande MHRF

Jan Tägt sakkunnig inom fordon och regelverk MHRF

Var med och rädda vårt kulturarv!

Fordonshobbyn är hotad. DU kan hjälpa till att rädda den genom att skapa opinion kring ELV. Sprid ordet i dina informationskanaler och protestera mot förslaget! Tänk på att verbala råsopar mot vare sig EU eller dess representanter troligtvis inte gynnar vår sak och kan istället få motsatt effekt. Det är bättre att istället använda sig av fakta.

 • Informera om ELV-hotet!
 • Protestera mot ELV!

Klicka här eller på löpsedeln för mer information, mottagaradresser och flygblad för spridning!

116 kommentarer på "Vårt rullande kulturarv måste räddas!"

 1. Profilbild för Håkan Persson
  Håkan Persson

  Skrot??? Får väl definiera det som metall då! Inte kan väl metall beslagtas? Som bonde med metall och ”skrot” som resurs vid renoveringar kan jag inte tänka mig att detta kan konfiskeras!

  1. Profilbild för tomas sandström
   tomas sandström

   ditt argument borde räcka för att stoppa dessa dummerheter.

   1. Profilbild för Ola Kinberg
    Ola Kinberg

    Väldigt klokt tänkt

  2. Profilbild för Joacim Vidin
   Joacim Vidin

   Jävla idioti 😡

  3. Profilbild för Håkan Kinnunen
   Håkan Kinnunen

   Problemet här är att nu börjar hyckleriet visa sig på riktigt.
   Som claus schwab sa för 2 år sedan. Vi ska inte äga något men var lyckliga ändå. För det har claus schwab bestämt. Så det så. Detta är nog bara Ett nytt test!?. Kolla hur långt de kan gå innan skiten träffar fläkten. Dessa psykopater bryr sig absolut inte om något än sig själva.

 2. Profilbild för Roland Sundberg
  Roland Sundberg

  Vi som har entuiastfordon sköter och reparerar dessa när det behövs. Självklart har vi samlat på oss ett lager med reservdelar för att de helt enkelt inte går att få tag på längre.
  Skulle dessa betecknas som skrot av någon myndighet blir det otroliga konsekvenser.
  Vad blir nästa steg?
  Tändkulemotorer?
  Gamla båtar?
  Museesamlingar?
  Detta är inget annat än överförmynderi.

  1. Profilbild för Sven Olofsson
   Sven Olofsson

   Oerhört korkat vi samlar ju för att kunna fortsätta vår hobby och de är ju en fantastisk miljö rörelse i sig då vi städar lagrar och använder och delar med oss av de samlat till glädje för sig själv och tusentals människor som får se färdiga bevarade gamla fordon

  2. Profilbild för Dan Schandersson
   Dan Schandersson

   Kommunistfasoner!!!! Ren diktatur!!

   1. Profilbild för Svenna
    Svenna

    Håller med.

   2. Profilbild för Håkan Kinnunen
    Håkan Kinnunen

    Exakt. Den så kallade eliten /självutnämnda eliten /patrasket!?. De vill ha en global diktatur.
    Men detta kommer inte att gå.
    Men psykopater av denna kaliber ger sig inte i första taget.

   3. Profilbild för Håkan Pedersen
    Håkan Pedersen

    Jag tycker att EU folket i Bryssel kan krypa tillbaka till sandlådan
    Och ge fan i våra intressen att äga veteranbilar det är bättre att dom bryr sig om alla jävla krig och får till någon slags fred istället EU.ska ge fan min bil den sköter jag själv

  3. Profilbild för Ola Kinberg
   Ola Kinberg

   Det handlar om att all kultur som kan förknippas med normativitet, normalt, den grå massan utan lila hår, ska förtryckas och med apartheid kväsas samtidigt som alla kulturyttringar som anses spännande för att vänstereliten tycker det, ska ”lyftas fram”, samtidigt som de nya elbilarna bygger på slaveri i Asien fast de tror att slaveriet avskaffats.

 3. Profilbild för Mats ågren
  Mats ågren

  RÄDDA VÅRT KULTUR ARV.

 4. Profilbild för Gunnar Lindström
  Gunnar Lindström

  Miljökommunisterna har tagit fram dessa förslag, dom är väl starka där i Bryssel. Sen snabba beslut så inte vi bilentusiaster ska hinna organisera motargument. Odemokratiskt!

 5. Profilbild för Magnus Flink
  Magnus Flink

  EU har konstiga regler, och i närliggande länder nere i Europa finns det ju inte direkt så gott om gamla bilar och bildelar, för mycket gick ju åt under kriget. Så nu åker de hit och köper både bilar och delar. Låt oss få ha vårat KULTURARV kvar här i norden, och låt dessa ettor och NOLLOR som jobbar i EU städa därnere om de tycker det ser osnyggt ut.

  1. Profilbild för Ola Kinberg
   Ola Kinberg

   Det handlar om ett långt djupare hat mot allt som ses som ”vanligt”. Du är ”vanlig” och därför ska du kväsas. Färga håret och säg att du måste ha bilen eftersom den hjälper dig komma ut som genderfluid varje dag du tvivlar, och att din farmors mor föddes i Lettland så är allt ok.

  1. Profilbild för Svenna
   Svenna

   Kanske dags.Skulle aldrig
   gått med i EU.Snus,gamla
   fordon,elpris, tobak ska
   smaka/lukta tobak,
   gurkor får inte vara
   böjda???En lista bara
   början.Nä Swexit som
   förra sa.Svenna.

  2. Profilbild för Lars - Erik Ludwigs

   👍👍💪💪❤️❤️❤️❤️🙏🙏🇺🇸🇸🇪🇸🇪

 6. Profilbild för Kent Dahlin
  Kent Dahlin

  Dags att gå ur klubben för inbördes dårskap EU ska dom ägna sin dyra tid till att djävlas med medlemsländernas invånare kan vi vara utan unionen.

 7. Profilbild för Rebecca Åkersson
  Rebecca Åkersson

  Tänk på att rösta ut dessa balkonbiologer från makten på EU valet under 2024.
  #SweExit

 8. Profilbild för Tommy Westman
  Tommy Westman

  Det här förslaget får mig att tänka på forna östsidan. Andra ska bestämma vad du får äga och godtyckligt beröva dig på dina ägodelar.

  1. Profilbild för Hans Andersson
   Hans Andersson

   Vi kanske ska konfigurera alla böcker
   Och ha bokbränning. Nej nu får det vara nog med DUMHETER.
   Nu blir SVEXIT.

 9. Profilbild för Anders Stenmark
  Anders Stenmark

  Vi som bevarar,renoverar mm.lämnar ju minst klimatavtryck om man bara behövt tillv.bilen 1 ggr.
  Marknadskrafterna retar sig på detta.
  Tillväxtf…an måste alltid hållas fuktig & nybilstillverkarnas lobbyister springer runt i EU’s korridorer o hittar på det ena stolleprovet efter det andra.
  Swexit genast….det blir bara ännuvärre framöver

  1. Profilbild för Svenna
   Svenna

   Bra.Stolleprov.

 10. Profilbild för Conny
  Conny

  Så bilar som är värda miljonerkronor skall klassas som skrot på grund av åldern och fråntas ägaren. Vilket svammel. Kommer aldrig att ske. Oavsett komminister eller inte.

 11. Profilbild för Robert Andersson
  Robert Andersson

  Om jag har ett lager med gamla bildelar här hemma. Hur ska någon veta detta? Eller om jag har en donatorbil som inte finns med i registret, det vet ju ingen heller. Jag förstår inte hur man ska komma åt detta i ett nytt system. Ja bilar som inte vart i bruk på 20-30 år kan jag förstå men sen då.

  De är väll upp till mig om jag vill lägga all min tid och renovera upp en bil och ingen jäkel i Bryssel som ska lägga sig i min intressen.

  1. Profilbild för solveig bachler
   solveig bachler

   Det blir väl någon myndighet eller styrelse eller både ock där myndigheten skriver föreskrifter som styrelsen ska följa men båda är fristående och ingen har/tar ansvar. Det behövs endast en begäran om polishandräckning så kommer där ett par tjänstemän med ett par poliser i släptåg och har då enligt någon paragraf rätt att stövlar in varsomhelst där det skulle kunna finnas något, allt genomförs tom byrålådan, o h allt de hittar som de bedömmer vara otillåtet beslagta kanske kallas omhändertas, ”offret” får betala handläggningskostnader för hela kalaset, övrklagan går att göra till förvaltningsrätten som i 99.99 fall går på tjänstemännens text vilket ju då kan vara rena sagor eller deras subjektiva bedömning ofta med mycket tvivelaktig motivering till grund ibland falska utsagor men tjänstemännen får tolkningsföreträde i rättssystemet pga/tack vare sin proffession vilken noga redogörs för i någon anvisning av låg eller obefintlig rättshandling men den nyttjas och det blir praxis bilker förenklar handläggningen för myndighet i förvaltningsdunstolarsystemet, den som ej klarar attbeyala fakturan för hela tillslaget och deras kringarbete kommer att få en faktura från kammarkollegiet, den som inte klarar attbeyala fakturan inom 30 dagar kommer att inse att fogden driver in det som går ofta genom exekutiv försäljning av ev fastighet till ca 20/30% av marknadsvärdet.
   Så funkar det redan inom andra sektorer i vårt land så mall och erfarenhet finns redan

  2. Profilbild för solveig bachler
   solveig bachler

   Det blir väl någon myndighet eller styrelse eller både ock där myndigheten skriver föreskrifter som styrelsen ska följa men båda är fristående och ingen har/tar ansvar. Det behövs endast en begäran om polishandräckning så kommer där ett par tjänstemän med ett par poliser i släptåg och har då enligt någon paragraf rätt att stövlar in varsomhelst där det skulle kunna finnas något. Allt genomgås tom byrålådan, och allt de hittar som de bedömmer vara otillåtet beslagta kanske kallas omhändertas. ”Offret” får betala handläggningskostnader för hela kalaset, övrklagan går att göra till förvaltningsrätten som i 99.99 fall går på tjänstemännens text vilket ju då kan vara rena sagor eller deras subjektiva bedömning ofta med mycket tvivelaktig motivering till grund, ibland falska utsagor men tjänstemännen får tolkningsföreträde i rättssystemet pga/tack vare sin proffession vilken noga redogörs för i någon anvisning av låg eller obefintlig rättshandling men den nyttjas och det blir praxis vilket förenklar handläggningen för myndighet i förvaltningsdumstolarsystemet. Den som ej klarar att betala fakturan för hela tillslaget, (kan lätt komma upp i miljonbelopp), och alla instansers kringarbete kommer att få en faktura från kammarkollegiet. Den som inte klarar att betala fakturan inom 30 dagar kommer att inse att fogden driver in det som går ofta genom exekutiv försäljning av ev fastighet om sådan finns till ca 20/30% av marknadsvärdet.
   Så funkar det redan inom andra sektorer i vårt land så mall och erfarenhet finns redan.

  3. Profilbild för Arne
   Arne

   Det betyder även slutet på swap meets, det som så många idag har som inkomst o mat på bordet.
   Nog värst alltså för alla näringsidkare när det gäller reservdelar och tillbehör.

 12. Profilbild för Mikael Skullman
  Mikael Skullman

  Den här frågan diskuterades i Rikstagen för några år sedan.
  Mina kommentarer till frågan.

  Att äga ett äldre fordon handlar inte enbart om att kunna förflytta sig mellan två platser!

  ”Äldre fordon som intresserar människor är kopplat till tekniskt intresse och att ge den möjligheten att utvecklas och förstå dess discipliner; Matematik, Fysik, Kemi,Pneumatik,Ellära,Materiallära, Design m.m
  Ett fordon är oftast den första kontakten en ung människa får i sina händer för att lösa ett tekniskt problem! Det är utvecklande, inte bara för den enskilde individen utan även för hela samhället. Det stärker förmågan till utveckling och vidmakthållande. Tekniskt kreativitet är en mycket viktig komponent i samhällsutvecklingen och jämställdhets arbetet!”

 13. Profilbild för Bo Franzen
  Bo Franzen

  Ledsen, men, de som röstade inn oss i EU insåg inte att det är ett nytt Sovjet.
  Jag röstade nej och, vill ha ett Swexit !

  1. Profilbild för Arne
   Arne

   Likaså jag.

  2. Profilbild för Peter Tapio
   Peter Tapio

   Du är mycket klok.

 14. Profilbild för Mikael Jonzon
  Mikael Jonzon

  Som skattebetalare i hela mitt liv och mc älskare så är detta troligtvis inte långt borta, det är lätt att ge sig på grupper som har ärliga förehavanden.

 15. Profilbild för Göran Fredriksson
  Göran Fredriksson

  Detta måste stoppas!

  1. Profilbild för Peter tapio
   Peter tapio

   EU är dem mest oärliga.

  2. Profilbild för Sandra
   Sandra

   Finns det ingen namninsamling? Protestlista att skriva under?

 16. Profilbild för Kristin Skytte af Sätra

  Dags för allt motorfolk i Sverige att gå samman med gemensamma protester!
  En gemensam namninsamling mot förslaget skulle garanterat ge ett imponerande antal underskrifter.

  1. Profilbild för Arne
   Arne

   Tror inte EUs kommission bryr sig, men låt oss hoppas våra vänner i Belgien, Tyskland och Frankrike där hobbyn bara växer i intresse.
   Även forna Östländerna har själva massor av äldre och även nyare fordon som de livnär sig tack vare sin existens, genom olika webshopar o liknande. De lär knappast tycka om lagen om ELV och har skarpt minne från Sovjets union.

 17. Profilbild för Joakim Nilsson
  Joakim Nilsson

  De här måste stoppas nu. Kommer göra allt för mina fordon.

  1. Profilbild för Lennart Bergström
   Lennart Bergström

   Samma här, Allt som finns till buds !

   1. Profilbild för Håkan Pedersen
    Håkan Pedersen

    Jag tycker att EU folket i Bryssel kan krypa tillbaka till sandlådan
    Och ge fan i våra intressen att äga veteranbilar det är bättre att dom bryr sig om alla jävla krig och får till någon slags fred istället EU.ska ge fan min bil den sköter jag själv
    Vem ska bestämma vad som är skrot.
    eller inte vilken myndighet ska ta det ansvaret Får hoppas att regeringen bromsar det och bråkar lika mycket som med snusen

 18. Profilbild för Peter Nilsson
  Peter Nilsson

  Ännu ett totalt vansinnigt förslag från EU.
  Mina fordon är mina och dom ska ingen röra.
  Detta förslag måste stoppas.
  Sverige borde lämna EU direkt.

 19. Profilbild för Dennis
  Dennis

  Stolt ägare till pilsnerbil! 😎

 20. Profilbild för Pierre

  Oerhört att ett sådant förslag ens utformats – hur är det tänkt att äganderätten skall åsidosättas? Har staten rätt att konfiskera privat egendom utan att ge ersättning? En bil/mc har ingen miljöpåverkan om den inte brukas. Detta handlar om helt andra saker – det är jag säker på.

  1. Profilbild för Rolf Wernestrand
   Rolf Wernestrand

   Agenda 2030
   Kolla på WEF hemsida du skall inget äga då

  2. Profilbild för Göran Pålsson
   Göran Pålsson

   Förslaget skulle bli omöjligt att införa eftersom det våldför sig på allt vad grundlagar/konstitutioner heter

 21. Profilbild för Krister
  Krister

  Ett fruktansvärt förslag som vi verkligen måste göra ALLT för att stoppa. Ett överförmynderi utan dess like!

 22. Profilbild för Mikael Prim
  Mikael Prim

  Swexit nu!

 23. Profilbild för Björn Lundqvist
  Björn Lundqvist

  . Måste bevara vår historia och intressen

 24. Profilbild för Anders Odéen
  Anders Odéen

  Stoppa förslaget. Sverige har redan världens renaste miljö. Alla påhejare av dessa idéer, borde inse, att det handlar om att bevara en kultur – inte allas om att bara ta en kul tur.
  Anders Odéen, Gotlands Veteranbilklubb

 25. Profilbild för Jouni
  Jouni

  Det låter sjukt om dom ens tänker på alla jobb som försvinner i firmor som har byggt öpp alla delar till oss.

 26. Profilbild för Fredrik K, veteranbilsägare
  Fredrik K, veteranbilsägare

  Hoppas MHRF och andra intresseorganisationer har kontaktvägar till de folkvalda i EU-parlamentet redan nu. Här behöver jobbas på flera plan inte bara på nationell nivå! Bearbeta politikerna. Gärna de i opposition som oftast har det lite lugnare i schemat. Historiskt har ju kommissionen kommit med väldigt märkliga förslag där man inbegriper hela EU i frågor vars förhållanden ser väldigt olika ut i olika länder. I Sverige har vi redan bra koll på vårt ”skrot” – som kan vara värt miljoner i vissa fall.

 27. Profilbild för Lars-Göran Ohlsson
  Lars-Göran Ohlsson

  Det här är min terapi att göra något med mitt objekt får min tillvaro att rulla på 💕

 28. Profilbild för Lukas
  Lukas

  Det kommer bli uppror hoppas jag.

 29. Profilbild för Eric W
  Eric W

  Tanken bakom EU var, ursprungligen, bra. Fri handel, mindre pappershantering, mindre byråkrati etc…
  Sen upptäckte EU-byråkraterna hur mycket makt de egentligen hade – och började utnyttja den!
  En rad skrivbordskrigare/byråkrater utan någon kontakt med verkligheten har börjat fylla EU – till allas vår nackdel. Okunnigt folk som lägger sig i – bara för att de kan, och vill!
  Det bör vara bekant att en av vänsterns många kamp(anj)metoder är just att placera ”sitt folk” på viktiga och inflytelserika, ledande poster inom ”det officiella”.
  Vilket vi börjar se allt fler exempel på.
  Detta måste bekämpas å det grövsta om inte socialismen skall överta våra liv..
  Mycket av ”Det Gröna” är egentligen en ren socialism maskerad bakom ”klimat/miljövänlighet”..

 30. Profilbild för Tord Grynvalde
  Tord Grynvalde

  Sossenassefasoner! Skall stoppas nu!

 31. Profilbild för Lars Karlsson
  Lars Karlsson

  De vill få bort det gamla befintliga och gynna elektrifiering som svårt skadar naturen och fattiga människor.
  Men hur ska man lagligt kunna stjäla skrot som inte har någon större miljöpåverkan?
  Detta mentalsjuka måste stoppas.
  Jag är stolt att jag röstade nej till EU. Se nu hur det blev.

 32. Profilbild för Åke Söderqvist

  Miljömupperiet i dess yttersta o värsta form, detta måste stoppas ! Man blir så heligt förbannad på dessa miljöterrorister, som försöker driva in oss i ett miljöns sovjetsamhälle. Dessa miljömuppar är direkt samhällsfarliga !

 33. Profilbild för Svend-erik hansen
  Svend-erik hansen

  Har 2 stycken äldre bilar

 34. Profilbild för Nicolas Örsell
  Nicolas Örsell

  Katastrof

 35. Profilbild för Lasse

  Detta måste vara resultatet av att låta godhetsknarkare sitta nere i Bryssel och tycka. Intelligensnivån på dessa är troligen inget att skryta med då allt handlar om att samla poäng inför de andra miljömupparna. Konsekvenstänk verkar inte heller finnas. Tänk alla företag som lever på vår hobby som t.e.x. reservdelsfirmor, plåtslagare, lackerare, renoveringsverkstäder, motorrenoverare . Listan är lång. Jag tror att jag såg någonstans att man uppskattar antalet människor i Sverige som håller på med hobbyfordon till över en miljon. Dom har inte tänkt på vilket enormt ekonomiskt bortfall det kommer att bli även för staten med b.l.a. förlorade skatteinkomster. Nej, den enda vettiga lösningen är SWEXIT!!!

 36. Profilbild för Rasmu
  Rasmu

  Entusiastfordon och historiska fordon är ju undantagna iallafall! Sen värt att nämna att förslaget kommer vattnas ur när det behandlas av både Europaparlamentet och Ministerrådet. Men klart bra att branschen och individer säger ifrån, även när det gäller nyare och vanliga svenssonbilar vill man inte råka ut för att tvingas skrota.

  1. Profilbild för Göran Schüsseleder, kommunikatör MHRF
   Göran Schüsseleder, kommunikatör MHRF

   Hej Rasmu! Undantaget är i gamla ELV som vi vill behålla. I vårt remissvar (som inom kort publiceras på http://www.mhrf.se) kommer det att framgå hur det nya förslaget utgör ett hot mot det rullande kulturarvet och fordonshobbyn.

 37. Profilbild för Robert
  Robert

  EU = Egoistiska Utlänningar
  Swexit låter bra

  Ännu en korkad ide från en förstår organisation.

 38. Profilbild för Tomas Norén
  Tomas Norén

  Farligt läge då våra byråkrater skriver på alla direktiv som dyker upp
  slåss för Svenska intressen och värderingar vet dom inte vad det är…
  Sydligare länder protesterar när det går för långt och klargör vad de tycker…….
  Tror vi finns kvar som nation och borde kunna ha ett ord med i leken, men tror inte
  våra EU-parlamentarier bryr sig om oss……

 39. Profilbild för M Forslund
  M Forslund

  Jag trodde först att det var någon dessinformationskampanj liknande den att Staten kidnappar Barn!
  Men tydligen skulle staten kidnappa våran hobby och våra hobby fordon .
  Ingen politiker med självaktning/Själbevarelsedrift skulle komma på sådana dumheter ,Fordons hobbyn representerar en betydande mängd av Sveriges innevånare .
  Staten Kidnappar inte Barn eller Hobbyfordon och beg delar, var skulle det sluta Husvagnar Båtar gräsklippare växthus Hästar Travbanor Iddrottsanläggningar Fritidshus osv. allt är exempel på hobbyverksamheter som har en marginell miljöpåverkan när de används .
  Nästa val röstar vi bort våra företrädare om dom Kidnappar våran Hobby .

 40. Profilbild för Janne Axelsson
  Janne Axelsson

  Går detta igenom ska jag lämna in en motion om att alla som röstar vänster och på Mp ska omyndigförklarad , detta är ju helt absurt 😡

 41. Profilbild för Inga Håkansson
  Inga Håkansson

  Stoppa detta helt vansinniga förslag!!!!!

 42. Profilbild för Inga Håkansson
  Inga Håkansson

  Detta strider mot allt sunt förnuft och måste stoppas

 43. Profilbild för Ulf Nersing
  Ulf Nersing

  SibyllaHumbern ska räddas – inte skrotas

 44. Profilbild för Mats Anderne
  Mats Anderne

  Hur protesterar man, finns det något vi kan skriva på? Länk till detta önskas 🙏🏻

 45. Profilbild för Tobbe
  Tobbe

  Bedrövligt, att sånt här kommer upp till ytan så sent gällande slutdatum.
  Allt med gamla fordon sysselsätter många företag med jobb, men…. det tänker man säkert inte på.

 46. Profilbild för Stig-Erik Werner
  Stig-Erik Werner

  Något som är basen i sitt liv ska bara omintetgöras??? Hur kommer ens någon på en så befängd idé? Och hur är man så omänskligt funtad att man inte begriper hur man förintar och förstör för majoriteten av mänskligheten?

 47. Profilbild för Christoffer Larsson
  Christoffer Larsson

  Fast historiska fordon och Veteranfordon omfattas inte av direktivet enligt punkt 10.

  (10) Veteranfordon, det vill säga historiska fordon eller
  fordon med samlarvärde eller avsedda för muséer som
  förvaras på ett förnuftigt och miljöanpassat sätt,
  antingen i körklart skick eller isärplockade i delar,
  omfattas inte av definitionen på avfall enligt direktiv
  75/442/EEG och faller inte inom det här direktivets
  tillämpningsområde.

  Direktivet omfattar ELV, end of life vehicles, alltså hur bilar som skrotas ska hanteras från ett miljöperspektiv och definierar ett ökat procucentansvar för hela fordonets livscykel.

  Är riktigt onödigt att gå ut med såna här katastrofrubriker och desinformation, särskilt i tider som dessa, dåligt av en så välrenommerad organisation som. MHRF.

  1. Profilbild för Göran Schüsseleder, kommunikatör MHRF
   Göran Schüsseleder, kommunikatör MHRF

   Hej Christoffer! Du hänvisar till gamla ELV som vi vill behålla. I vårt remissvar (som inom kort publiceras på http://www.mhrf.se) kommer det att framgå hur det nya förslaget utgör ett hot mot det rullande kulturarvet och fordonshobbyn.

 48. Profilbild för Mats Ragnarsson
  Mats Ragnarsson

  Om man kan ta bort äganderätt på fordon, vad kommer efter det? Hus, företag eller bankkonton?

  Det va väl nån globalist som tyckte att om vi ”vanliga” människor inte äger nåt, så blir vi lyckligare…..

 49. Profilbild för micke värmland
  micke värmland

  ja har 2 chevrolet och en dodge som jag har haft ganska länge , de är alla besiktigade och lagliga, ena chevan
  och dodgen har 6 cylindriga motorer och 2 stegad PG och 3 vxl manuell
  dessa tre bilar kommer ut i början på maj och körs till september och den sammanlagda milen blir cirka 45 mil, för jag har ej råd att tanka så mycket nuförtiden, för jag har ett jobb också och det kostar cirka 30.000 kr att åka dit och hem

 50. Profilbild för H
  H

  Är det här vägen till, you will own nothing and will be happy about it??
  Sjukt!

 51. Profilbild för Rickard
  Rickard

  Börja då med gamla pansarvagnar då…

 52. Profilbild för Maher
  Maher

  SÅ KLART DE INTE KAN SKE. FÖR MYCKET ATT RISKERA! Då måste dom köpa loss för att allt ska kunna gå igenom.

 53. Profilbild för Anders Sandin
  Anders Sandin

  Hej på er!

  Detta är ett galet förslag som måste stoppas i tid!
  Vad jag dock funderar över är vilken typ av text man skall skicka in? En massa svordomar eller text där man förklar hur enormt korkade de som hittat på detta är kommer inte att fungera på politiker och lobyister. Detta då de redan tycker att vi som håller på med gamla fordon är kretiner. Är det någon som har en vettig text som man kan kopiera och skicka in?
  MVH
  Anders

  1. Profilbild för Göran Schüsseleder, kommunikatör MHRF
   Göran Schüsseleder, kommunikatör MHRF

   Hej Anders! Vi håller med. Det är problematiken med förslaget (som vi sammanfattat här https://mhrf.se/elv/) som behöver lyftas av så många som möjligt. ELV börjar nu att ifrågasättas på riksdagsnivå som här av Isak From (S), kanske att den texten är den du söker? https://www.riksdagen.se/sv/dokument-och-lagar/dokument/skriftlig-fraga/hantering-av-eus-elv-forordning_hb11186/

 54. Profilbild för Ulf Windmuller
  Ulf Windmuller

  Sverige skall snarast möjligt gå ur EU som bara är en enda stor kostnad.
  De flesta påfunden går till största delen ut på att gynna Tyskland för det mesta.
  Tyskland lyckades inte första världskriget.
  Tyskland lyckades inte andra världskriget.
  Tyskland håller på att vinna ekonomiskt tredje gången genom att få alla som är med i EU att betala notan för Tysklands uppbyggnad och välstånd i Europa.

 55. Profilbild för Lena Vinberg
  Lena Vinberg

  Vad jag förstår så kommer du alltså inte att kunna köpa begagnade delar till din mc? Finns firmor som specialiserat sig på att ta tillvara oskadade delar från ”skrotade” mc efter t ex trafikolyckor. De kommer troligen inte ha råd att ackreditera sig som skrotninsföretag. Alltså skrotas fullt fungerande startmotorer, kylfläktar, motordelar, bromsdelar mm och du är tvungen att köpa en nytillverkad del (om den finns) till ett mycket högre pris. Hur kan detta vara miljövänligare? Är det inte möjligt att rikta förslaget mot de som bryter mot miljöbestämmelser vid omhändertagandet av uttjänta fordon, ge dem näringsförbud och böter?

 56. Profilbild för Peter Antonsson
  Peter Antonsson

  Swexit nu,vi röstade om ett frihandelsavtal,inte detta överförmynderi. Vi kan ha frihandelsavtal utan att lämna ifrån oss all makt till dessa miljö-talibaner.

 57. Profilbild för Robert Haegermarck
  Robert Haegermarck

  Gäller detta alla fordon, även icke motordrivna?
  T.ex. släpvagnar, husvagnar, cyklar, hästvagnar m.m. räknas ju också som fordon.

 58. Profilbild för Johnny Häll
  Johnny Häll

  Tyvärr så kan det här bli fullt möjligt i framtiden. Vi måste låta vår röst höras och lämna in protester i mängder.

 59. Profilbild för Tord Karlsson
  Tord Karlsson

  Nej !

 60. Profilbild för Bengt Nilsson
  Bengt Nilsson

  Världen är fantastisk,åka ut i rymden,tillverka krigsmateriel att förstöra och mörda varandra med,men bevara och sköta om det som redan fins funkar vist inte.
  Länge leve kulturen

 61. Profilbild för Bo Andersson
  Bo Andersson

  Jag vägrar att sluta med mitt liv min hobby mina älskade gamla fordon….
  Dessutom så är det miljövänligare än alla elbilar alla dagar i veckan.

 62. Profilbild för Lena Holmgren
  Lena Holmgren

  Detta är våran hobby o ger oss stor glädje o nöjje.

  Det ligger också väldigt mycke pengar o tid investerat i våra gamla bilar.
  Hur kan EU o staten ha rätten att beröva oss våra pengar o hårda arbete!!?

  Att bilen är i behov av renovering som kommer kosta mer än vad bilen är värd bör väl ändå vara min ensak!!!

  Lämna våra klenoder ifred!!!!!

 63. Profilbild för Erik
  Erik

  Bästa inlägget….
  Tänk så enkelt sunt förnuft är..

 64. Profilbild för Thomas
  Thomas

  Vill inte att mitt fordon ska hamna i myndigheternas händer. I stället borde man ordna med dispensregler så vi kan hålla igång vår hobby!

 65. Profilbild för kenth johansson
  kenth johansson

  man blir inte förvånad över nått längre totalt vansinne.

 66. Profilbild för Bosse fredrikson
  Bosse fredrikson

  Stoppa den här idiotiska iden

 67. Profilbild för Bengt-Olof Andersson

  Våra folkvalda hindrar kulturarvet,hur ska nästa generation veta hur det har varit om detta blir verklighet samtidigt är det ju en givande hobby för otroligt många. Gör om gör rätt!

 68. Profilbild för Hans Runesson
  Hans Runesson

  Skrota detta förslag OMEDELBART , helt vansinnigt!!
  UT UR EU NU!

 69. Profilbild för Kjell Eriksson
  Kjell Eriksson

  Att Svenska myndigheter tillhör de mest korrumperade i världen framstår som tydligare för var dag som går.
  Den så kallade miljösatsning som man prackar på folk är så idiotisk så klockorna stannar och går bakänges, precis som Sverige kommer göra om alla dumheter genomförs.
  Att vi inte skall äga något men ändå vara lyckliga är Klaus Scwab´s återkommande mantra. Så att acceptera att våra kära gamla bilar skall kunna klassas som skrot tyder på att de som går med på detta är NYTTIGA IDIOTER åt WEF och EU.
  Ta CO2 t.ex. Det är en förutsättning för att träd och andra växter som ingår i det system som använder fotosyntesen för att skapa det syre=O2 alla levande djur behöver för att överleva.
  Så vi är utsatta för en globalistisk diabolisk bedrägerikampanj där WEF verkar vara den ledande och drivande kraften tillsammans med EU.
  Att många svenska namn hittas på WEF´s 11246 långa medlemslista talar sitt tydliga språk. titta själv på http://www.qresear.ch
  Kristersson, argalena Andersson, C, Bildt, Reinfeldt, Anders Borg, Ann Linde, Anna Borg vattenfalls CEO M.FL !!!

 70. Profilbild för Willy Larsson
  Willy Larsson

  Jag tror det handlar om att dom är rädda att ingen kommer att köpa ny bil när det bara finns elbilar.Det kan bli som på Kuba bilarna kommer att lagas och kanske tillomed få Pekins dieslar. Dom har skapat en soppa som dom inte kan kontrollera

 71. Profilbild för Conny henricsson
  Conny henricsson

  Man funderar ju vilken grupp/individer/lobbyister hos EU som ligger bakom detta. Vilka svenska personer o vilket parti dessa företräder. Vill se detta publiceras .

 72. Profilbild för Nils-Ove Olsson
  Nils-Ove Olsson

  Totalt vansinnesförslag detta med elv.
  Påhittat av personer som lever i sin egen bubbla och antagligen aldrig skitat ner sig i garaget.
  Detta förslag kommer ALDRIG att kunna genomföras för det strider emot ett antal grundlagar.
  Sverige UT ur EU nu.

 73. Profilbild för Sten-olov
  Sten-olov

  Överförmynderi
  Ska man inte få äga några gammla bilar och det är ju mångas hobby

 74. Profilbild för Örjan högberg
  Örjan högberg

  Detta måste vara det mest ogenomtänkta ide någon har kommit på.detta ev beslut påverkar alla.med lite äldre bilar,och vi är många som äger äldre bilar.det börjar med entusiastfordon och slutar med att vi inte får äga annat än elfordon.VEM har råd med det.men det är klart vi kan ju alltid hyra!!!NÄ gå ur eu är det enda rätta..går vi lite längre i tänkandet så hur ska dom gammla bilskrotar a kunna överleva när dom inte kan sälja gammla bildelar.hmm där sprack återvinningen igen GALENSKAP på hög nivå. SKROTA DETTA Förslag genast

 75. Profilbild för olle johansson
  olle johansson

  Det här ser ut som vi har dåliga personer inom EU , det är ungefär som innom politiken tänker inte igenom det noga , mer gissa pröva metoden , det var nog inte så bra med EU .

 76. Profilbild för Roger Johansson

  Vansinnigt korkat..
  Att äga gamla fordon är ett sätt att bevara kulturarvet inom hela världen.. Lika väl som allt annat gammalt som måste bevaras .🤔..
  Gamla fordon är lika med poesi… Läs en instruktion bok från en gammal engelsk bil så förstår alla…Se skönheten, upplev hantverket.. Ta bara som ett exempel:.. 🥀
  Bilens färg är Charlotte red. Virgin white. Sky blue. ❤️.. 🙏.. Så vackert… ❤️..Skall inte detta få finnas..?
  Sådana färgnamn finns ej längre på nya bilar.. Gamla fordon har en själ.. Dom får aldrig dö…. 😔…
  Absolut inte skrot..Upp på barrikaderna gubbar och gummor.. 💪.. Stoppa detta förslag.. Nu..!!!!

 77. Profilbild för Ralf Dahlgren

  Det är vårt kulturarv dom vill ta ifrån oss. Jag kommer att gå i döden för att ha mina 8 veteraner kvar som jag hoppas min dotter barnbarn kommer att sköta efter mig , kommer att efterlämna ett reservdelslager till alla traktorer har lite annat roligt också. Att stickande kärringar i EU ska rycka undan mattan för att bevara detta är helt sanslöst . Swexit om det kniper vi måste tillsammans förhindra detta dårskap i Bryssel . Tillsammans är vi starka

 78. Profilbild för Bo Wiman
  Bo Wiman

  Det är psykopater som styr världen. Detta visas tydligt med detta.
  Ut ur Nato, FN och WHO med flera stolleorganisationer, nu!
  Tänk så många vettiga människor som finns och vettiga därför de håller sig borta från dessa stolleorganisationer.

  1. Profilbild för Jan Malmberg
   Jan Malmberg

   Helt klart men stoll sekten Miljöpartiet måste också bara ut ur riksdagshuset

 79. Profilbild för Stefan Nordin

  Skrota förslaget omedelbart.
  Nästa förslag kan bli din stekpanna.
  Lagar och återvinner.
  Stefan Nordin

 80. Profilbild för Ragnar Dahlquist
  Ragnar Dahlquist

  De här idéerna är helt galna, ska man ta ifrån folk deras hobby och passion för gammal teknik och design.
  Många saker har man sparat som minnen från sina äldre släktingar och nära och kära, de är som medlemmar i familjen.
  Tack vare alla entusiaster finns det många saker att se på museer och även alla motorträffar för bilar och motorcyklar.
  Ska all hobbyverksamhet styras med tokiga idéer från EU?
  Har inte dessa maktmänniskor något eget intresse eller hobby som dom gärna vill ha kvar? Då kanske de kan förstå alla som vill ha kvar sina kära ägodelar även om de inte är besiktigade eller körbara. Man kan faktiskt må bra av att bara titta och känna på sina fordon och kanske minnas tider från förr.

 81. Profilbild för Leif Gustafsson
  Leif Gustafsson

  Helt galna idéer måste stoppas

 82. Profilbild för Tommy Lindberg
  Tommy Lindberg

  17/1-24
  Jag har ett stort antal lastbilar som är min stora hobby eftersom jag varit åkare i 61 år och varit praktiskt taget född i en lastbil. Mina bilar körs väldigt lite, största glädjen är att renovera och äga dom . Ok det har kostat pengar men efter att jag aldrig rökat eller supit så har jag hellre köpt bilar för pengarna, samlingen omfattar ca. 60 fordon och 25-30 st. är renoverade eller i orört originalskick, vissa finns bara i ett enda exemplar.
  Bilarna är garagerad och står ej heller och skräpar i naturen. Detta förslag måste skrotas i sin helhet med bestämdhet.

 83. Profilbild för Peo Andersson
  Peo Andersson

  Jag har varit intresserad av bilar sen barnsben med allt vad det innebär. Ett stort teknik intresse parat med intresset att lösa problem, lära nya tekniska lösningar och glädjen av att kunna använda ett fordon som nyligen legat utspritt i sina beståndsdelar på ett garagegolv.
  Allt detta ihop med en kärlek till att leta efter just den där detaljen som sedan länge varit saknad till min hobby.., att få känna tillfredställelse av att långsamt sätta ihop en tekniskt avancerad maskin till sin fulländning.

  Vi ska inte heller glömma att äldre bilar besitter en skönhet som dagens bilar inte kan mäta sig med, runda sköna linjer, likt ett vackert böljande landskap eller som linjerna på en kvinnas kropp, som skulpterats fram av varsamt kunniga bilskapare.., de är som vackra konstverk

  Jag skulle gråtmild länge kunna beskriva detta intresse och den hobby jag och många med mig har, men det är inte det som skrämmer mig mest med detta förslag, utan vad några beslutsfattare kan knopa ihop i ett kontor långt ifrån de människor de förväntas tjäna och värna om.., det kan väl knappast vara därför de hamnade i korridorerna ibland beslutsfattare, för att försämra livskvalitén hos några bilbyggare och entusiaster..?

  För om de kommer undan med detta..,
  – vad är då nästa steg?
  – vilka andra står på tur att mista sin livskvalitet? Är det frimärkssamlare, biodlare eller rent av dem som bakar och lagar sin egen mat…, för viljan att lyssna på dem de är ställda att tjäna verkar vara långt bort..
  Ge er på dem som ställer till oreda och gör livet otryckt för andra i samhället istället för att ge er på laglydiga och skötsamma kulturarbetare…, vi har inget ont gjort..

 84. Profilbild för Ingmar
  Ingmar

  Jag tycker det är diskriminering av bilkulturen och människor som håller på med den. I dagens samhälle där man ska acceptera alla människor för den dom är så är det tydligen inte ok att vara bilentusiast

Lämna en kommentar

116 svar på ”Vårt rullande kulturarv måste räddas!”

 1. Skrot??? Får väl definiera det som metall då! Inte kan väl metall beslagtas? Som bonde med metall och ”skrot” som resurs vid renoveringar kan jag inte tänka mig att detta kan konfiskeras!

  Svara
 2. Vi som har entuiastfordon sköter och reparerar dessa när det behövs. Självklart har vi samlat på oss ett lager med reservdelar för att de helt enkelt inte går att få tag på längre.
  Skulle dessa betecknas som skrot av någon myndighet blir det otroliga konsekvenser.
  Vad blir nästa steg?
  Tändkulemotorer?
  Gamla båtar?
  Museesamlingar?
  Detta är inget annat än överförmynderi.

  Svara
  • Oerhört korkat vi samlar ju för att kunna fortsätta vår hobby och de är ju en fantastisk miljö rörelse i sig då vi städar lagrar och använder och delar med oss av de samlat till glädje för sig själv och tusentals människor som får se färdiga bevarade gamla fordon

   Svara
   • Exakt. Den så kallade eliten /självutnämnda eliten /patrasket!?. De vill ha en global diktatur.
    Men detta kommer inte att gå.
    Men psykopater av denna kaliber ger sig inte i första taget.

    Svara
   • Jag tycker att EU folket i Bryssel kan krypa tillbaka till sandlådan
    Och ge fan i våra intressen att äga veteranbilar det är bättre att dom bryr sig om alla jävla krig och får till någon slags fred istället EU.ska ge fan min bil den sköter jag själv

    Svara
  • Det handlar om att all kultur som kan förknippas med normativitet, normalt, den grå massan utan lila hår, ska förtryckas och med apartheid kväsas samtidigt som alla kulturyttringar som anses spännande för att vänstereliten tycker det, ska ”lyftas fram”, samtidigt som de nya elbilarna bygger på slaveri i Asien fast de tror att slaveriet avskaffats.

   Svara
 3. Miljökommunisterna har tagit fram dessa förslag, dom är väl starka där i Bryssel. Sen snabba beslut så inte vi bilentusiaster ska hinna organisera motargument. Odemokratiskt!

  Svara
 4. EU har konstiga regler, och i närliggande länder nere i Europa finns det ju inte direkt så gott om gamla bilar och bildelar, för mycket gick ju åt under kriget. Så nu åker de hit och köper både bilar och delar. Låt oss få ha vårat KULTURARV kvar här i norden, och låt dessa ettor och NOLLOR som jobbar i EU städa därnere om de tycker det ser osnyggt ut.

  Svara
  • Det handlar om ett långt djupare hat mot allt som ses som ”vanligt”. Du är ”vanlig” och därför ska du kväsas. Färga håret och säg att du måste ha bilen eftersom den hjälper dig komma ut som genderfluid varje dag du tvivlar, och att din farmors mor föddes i Lettland så är allt ok.

   Svara
 5. Dags att gå ur klubben för inbördes dårskap EU ska dom ägna sin dyra tid till att djävlas med medlemsländernas invånare kan vi vara utan unionen.

  Svara
 6. Det här förslaget får mig att tänka på forna östsidan. Andra ska bestämma vad du får äga och godtyckligt beröva dig på dina ägodelar.

  Svara
 7. Vi som bevarar,renoverar mm.lämnar ju minst klimatavtryck om man bara behövt tillv.bilen 1 ggr.
  Marknadskrafterna retar sig på detta.
  Tillväxtf…an måste alltid hållas fuktig & nybilstillverkarnas lobbyister springer runt i EU’s korridorer o hittar på det ena stolleprovet efter det andra.
  Swexit genast….det blir bara ännuvärre framöver

  Svara
 8. Så bilar som är värda miljonerkronor skall klassas som skrot på grund av åldern och fråntas ägaren. Vilket svammel. Kommer aldrig att ske. Oavsett komminister eller inte.

  Svara
 9. Om jag har ett lager med gamla bildelar här hemma. Hur ska någon veta detta? Eller om jag har en donatorbil som inte finns med i registret, det vet ju ingen heller. Jag förstår inte hur man ska komma åt detta i ett nytt system. Ja bilar som inte vart i bruk på 20-30 år kan jag förstå men sen då.

  De är väll upp till mig om jag vill lägga all min tid och renovera upp en bil och ingen jäkel i Bryssel som ska lägga sig i min intressen.

  Svara
  • Det blir väl någon myndighet eller styrelse eller både ock där myndigheten skriver föreskrifter som styrelsen ska följa men båda är fristående och ingen har/tar ansvar. Det behövs endast en begäran om polishandräckning så kommer där ett par tjänstemän med ett par poliser i släptåg och har då enligt någon paragraf rätt att stövlar in varsomhelst där det skulle kunna finnas något, allt genomförs tom byrålådan, o h allt de hittar som de bedömmer vara otillåtet beslagta kanske kallas omhändertas, ”offret” får betala handläggningskostnader för hela kalaset, övrklagan går att göra till förvaltningsrätten som i 99.99 fall går på tjänstemännens text vilket ju då kan vara rena sagor eller deras subjektiva bedömning ofta med mycket tvivelaktig motivering till grund ibland falska utsagor men tjänstemännen får tolkningsföreträde i rättssystemet pga/tack vare sin proffession vilken noga redogörs för i någon anvisning av låg eller obefintlig rättshandling men den nyttjas och det blir praxis bilker förenklar handläggningen för myndighet i förvaltningsdunstolarsystemet, den som ej klarar attbeyala fakturan för hela tillslaget och deras kringarbete kommer att få en faktura från kammarkollegiet, den som inte klarar attbeyala fakturan inom 30 dagar kommer att inse att fogden driver in det som går ofta genom exekutiv försäljning av ev fastighet till ca 20/30% av marknadsvärdet.
   Så funkar det redan inom andra sektorer i vårt land så mall och erfarenhet finns redan

   Svara
  • Det blir väl någon myndighet eller styrelse eller både ock där myndigheten skriver föreskrifter som styrelsen ska följa men båda är fristående och ingen har/tar ansvar. Det behövs endast en begäran om polishandräckning så kommer där ett par tjänstemän med ett par poliser i släptåg och har då enligt någon paragraf rätt att stövlar in varsomhelst där det skulle kunna finnas något. Allt genomgås tom byrålådan, och allt de hittar som de bedömmer vara otillåtet beslagta kanske kallas omhändertas. ”Offret” får betala handläggningskostnader för hela kalaset, övrklagan går att göra till förvaltningsrätten som i 99.99 fall går på tjänstemännens text vilket ju då kan vara rena sagor eller deras subjektiva bedömning ofta med mycket tvivelaktig motivering till grund, ibland falska utsagor men tjänstemännen får tolkningsföreträde i rättssystemet pga/tack vare sin proffession vilken noga redogörs för i någon anvisning av låg eller obefintlig rättshandling men den nyttjas och det blir praxis vilket förenklar handläggningen för myndighet i förvaltningsdumstolarsystemet. Den som ej klarar att betala fakturan för hela tillslaget, (kan lätt komma upp i miljonbelopp), och alla instansers kringarbete kommer att få en faktura från kammarkollegiet. Den som inte klarar att betala fakturan inom 30 dagar kommer att inse att fogden driver in det som går ofta genom exekutiv försäljning av ev fastighet om sådan finns till ca 20/30% av marknadsvärdet.
   Så funkar det redan inom andra sektorer i vårt land så mall och erfarenhet finns redan.

   Svara
  • Det betyder även slutet på swap meets, det som så många idag har som inkomst o mat på bordet.
   Nog värst alltså för alla näringsidkare när det gäller reservdelar och tillbehör.

   Svara
 10. Den här frågan diskuterades i Rikstagen för några år sedan.
  Mina kommentarer till frågan.

  Att äga ett äldre fordon handlar inte enbart om att kunna förflytta sig mellan två platser!

  ”Äldre fordon som intresserar människor är kopplat till tekniskt intresse och att ge den möjligheten att utvecklas och förstå dess discipliner; Matematik, Fysik, Kemi,Pneumatik,Ellära,Materiallära, Design m.m
  Ett fordon är oftast den första kontakten en ung människa får i sina händer för att lösa ett tekniskt problem! Det är utvecklande, inte bara för den enskilde individen utan även för hela samhället. Det stärker förmågan till utveckling och vidmakthållande. Tekniskt kreativitet är en mycket viktig komponent i samhällsutvecklingen och jämställdhets arbetet!”

  Svara
 11. Ledsen, men, de som röstade inn oss i EU insåg inte att det är ett nytt Sovjet.
  Jag röstade nej och, vill ha ett Swexit !

  Svara
 12. Som skattebetalare i hela mitt liv och mc älskare så är detta troligtvis inte långt borta, det är lätt att ge sig på grupper som har ärliga förehavanden.

  Svara
  • Tror inte EUs kommission bryr sig, men låt oss hoppas våra vänner i Belgien, Tyskland och Frankrike där hobbyn bara växer i intresse.
   Även forna Östländerna har själva massor av äldre och även nyare fordon som de livnär sig tack vare sin existens, genom olika webshopar o liknande. De lär knappast tycka om lagen om ELV och har skarpt minne från Sovjets union.

   Svara
   • Jag tycker att EU folket i Bryssel kan krypa tillbaka till sandlådan
    Och ge fan i våra intressen att äga veteranbilar det är bättre att dom bryr sig om alla jävla krig och får till någon slags fred istället EU.ska ge fan min bil den sköter jag själv
    Vem ska bestämma vad som är skrot.
    eller inte vilken myndighet ska ta det ansvaret Får hoppas att regeringen bromsar det och bråkar lika mycket som med snusen

    Svara
 13. Ännu ett totalt vansinnigt förslag från EU.
  Mina fordon är mina och dom ska ingen röra.
  Detta förslag måste stoppas.
  Sverige borde lämna EU direkt.

  Svara
 14. Oerhört att ett sådant förslag ens utformats – hur är det tänkt att äganderätten skall åsidosättas? Har staten rätt att konfiskera privat egendom utan att ge ersättning? En bil/mc har ingen miljöpåverkan om den inte brukas. Detta handlar om helt andra saker – det är jag säker på.

  Svara
 15. Stoppa förslaget. Sverige har redan världens renaste miljö. Alla påhejare av dessa idéer, borde inse, att det handlar om att bevara en kultur – inte allas om att bara ta en kul tur.
  Anders Odéen, Gotlands Veteranbilklubb

  Svara
 16. Hoppas MHRF och andra intresseorganisationer har kontaktvägar till de folkvalda i EU-parlamentet redan nu. Här behöver jobbas på flera plan inte bara på nationell nivå! Bearbeta politikerna. Gärna de i opposition som oftast har det lite lugnare i schemat. Historiskt har ju kommissionen kommit med väldigt märkliga förslag där man inbegriper hela EU i frågor vars förhållanden ser väldigt olika ut i olika länder. I Sverige har vi redan bra koll på vårt ”skrot” – som kan vara värt miljoner i vissa fall.

  Svara
 17. Tanken bakom EU var, ursprungligen, bra. Fri handel, mindre pappershantering, mindre byråkrati etc…
  Sen upptäckte EU-byråkraterna hur mycket makt de egentligen hade – och började utnyttja den!
  En rad skrivbordskrigare/byråkrater utan någon kontakt med verkligheten har börjat fylla EU – till allas vår nackdel. Okunnigt folk som lägger sig i – bara för att de kan, och vill!
  Det bör vara bekant att en av vänsterns många kamp(anj)metoder är just att placera ”sitt folk” på viktiga och inflytelserika, ledande poster inom ”det officiella”.
  Vilket vi börjar se allt fler exempel på.
  Detta måste bekämpas å det grövsta om inte socialismen skall överta våra liv..
  Mycket av ”Det Gröna” är egentligen en ren socialism maskerad bakom ”klimat/miljövänlighet”..

  Svara
 18. De vill få bort det gamla befintliga och gynna elektrifiering som svårt skadar naturen och fattiga människor.
  Men hur ska man lagligt kunna stjäla skrot som inte har någon större miljöpåverkan?
  Detta mentalsjuka måste stoppas.
  Jag är stolt att jag röstade nej till EU. Se nu hur det blev.

  Svara
 19. Miljömupperiet i dess yttersta o värsta form, detta måste stoppas ! Man blir så heligt förbannad på dessa miljöterrorister, som försöker driva in oss i ett miljöns sovjetsamhälle. Dessa miljömuppar är direkt samhällsfarliga !

  Svara
 20. Detta måste vara resultatet av att låta godhetsknarkare sitta nere i Bryssel och tycka. Intelligensnivån på dessa är troligen inget att skryta med då allt handlar om att samla poäng inför de andra miljömupparna. Konsekvenstänk verkar inte heller finnas. Tänk alla företag som lever på vår hobby som t.e.x. reservdelsfirmor, plåtslagare, lackerare, renoveringsverkstäder, motorrenoverare . Listan är lång. Jag tror att jag såg någonstans att man uppskattar antalet människor i Sverige som håller på med hobbyfordon till över en miljon. Dom har inte tänkt på vilket enormt ekonomiskt bortfall det kommer att bli även för staten med b.l.a. förlorade skatteinkomster. Nej, den enda vettiga lösningen är SWEXIT!!!

  Svara
 21. Entusiastfordon och historiska fordon är ju undantagna iallafall! Sen värt att nämna att förslaget kommer vattnas ur när det behandlas av både Europaparlamentet och Ministerrådet. Men klart bra att branschen och individer säger ifrån, även när det gäller nyare och vanliga svenssonbilar vill man inte råka ut för att tvingas skrota.

  Svara
  • Hej Rasmu! Undantaget är i gamla ELV som vi vill behålla. I vårt remissvar (som inom kort publiceras på http://www.mhrf.se) kommer det att framgå hur det nya förslaget utgör ett hot mot det rullande kulturarvet och fordonshobbyn.

   Svara
 22. Farligt läge då våra byråkrater skriver på alla direktiv som dyker upp
  slåss för Svenska intressen och värderingar vet dom inte vad det är…
  Sydligare länder protesterar när det går för långt och klargör vad de tycker…….
  Tror vi finns kvar som nation och borde kunna ha ett ord med i leken, men tror inte
  våra EU-parlamentarier bryr sig om oss……

  Svara
 23. Jag trodde först att det var någon dessinformationskampanj liknande den att Staten kidnappar Barn!
  Men tydligen skulle staten kidnappa våran hobby och våra hobby fordon .
  Ingen politiker med självaktning/Själbevarelsedrift skulle komma på sådana dumheter ,Fordons hobbyn representerar en betydande mängd av Sveriges innevånare .
  Staten Kidnappar inte Barn eller Hobbyfordon och beg delar, var skulle det sluta Husvagnar Båtar gräsklippare växthus Hästar Travbanor Iddrottsanläggningar Fritidshus osv. allt är exempel på hobbyverksamheter som har en marginell miljöpåverkan när de används .
  Nästa val röstar vi bort våra företrädare om dom Kidnappar våran Hobby .

  Svara
 24. Går detta igenom ska jag lämna in en motion om att alla som röstar vänster och på Mp ska omyndigförklarad , detta är ju helt absurt 😡

  Svara
 25. Bedrövligt, att sånt här kommer upp till ytan så sent gällande slutdatum.
  Allt med gamla fordon sysselsätter många företag med jobb, men…. det tänker man säkert inte på.

  Svara
 26. Något som är basen i sitt liv ska bara omintetgöras??? Hur kommer ens någon på en så befängd idé? Och hur är man så omänskligt funtad att man inte begriper hur man förintar och förstör för majoriteten av mänskligheten?

  Svara
 27. Fast historiska fordon och Veteranfordon omfattas inte av direktivet enligt punkt 10.

  (10) Veteranfordon, det vill säga historiska fordon eller
  fordon med samlarvärde eller avsedda för muséer som
  förvaras på ett förnuftigt och miljöanpassat sätt,
  antingen i körklart skick eller isärplockade i delar,
  omfattas inte av definitionen på avfall enligt direktiv
  75/442/EEG och faller inte inom det här direktivets
  tillämpningsområde.

  Direktivet omfattar ELV, end of life vehicles, alltså hur bilar som skrotas ska hanteras från ett miljöperspektiv och definierar ett ökat procucentansvar för hela fordonets livscykel.

  Är riktigt onödigt att gå ut med såna här katastrofrubriker och desinformation, särskilt i tider som dessa, dåligt av en så välrenommerad organisation som. MHRF.

  Svara
  • Hej Christoffer! Du hänvisar till gamla ELV som vi vill behålla. I vårt remissvar (som inom kort publiceras på http://www.mhrf.se) kommer det att framgå hur det nya förslaget utgör ett hot mot det rullande kulturarvet och fordonshobbyn.

   Svara
 28. Om man kan ta bort äganderätt på fordon, vad kommer efter det? Hus, företag eller bankkonton?

  Det va väl nån globalist som tyckte att om vi ”vanliga” människor inte äger nåt, så blir vi lyckligare…..

  Svara
 29. ja har 2 chevrolet och en dodge som jag har haft ganska länge , de är alla besiktigade och lagliga, ena chevan
  och dodgen har 6 cylindriga motorer och 2 stegad PG och 3 vxl manuell
  dessa tre bilar kommer ut i början på maj och körs till september och den sammanlagda milen blir cirka 45 mil, för jag har ej råd att tanka så mycket nuförtiden, för jag har ett jobb också och det kostar cirka 30.000 kr att åka dit och hem

  Svara
 30. Hej på er!

  Detta är ett galet förslag som måste stoppas i tid!
  Vad jag dock funderar över är vilken typ av text man skall skicka in? En massa svordomar eller text där man förklar hur enormt korkade de som hittat på detta är kommer inte att fungera på politiker och lobyister. Detta då de redan tycker att vi som håller på med gamla fordon är kretiner. Är det någon som har en vettig text som man kan kopiera och skicka in?
  MVH
  Anders

  Svara
 31. Sverige skall snarast möjligt gå ur EU som bara är en enda stor kostnad.
  De flesta påfunden går till största delen ut på att gynna Tyskland för det mesta.
  Tyskland lyckades inte första världskriget.
  Tyskland lyckades inte andra världskriget.
  Tyskland håller på att vinna ekonomiskt tredje gången genom att få alla som är med i EU att betala notan för Tysklands uppbyggnad och välstånd i Europa.

  Svara
 32. Vad jag förstår så kommer du alltså inte att kunna köpa begagnade delar till din mc? Finns firmor som specialiserat sig på att ta tillvara oskadade delar från ”skrotade” mc efter t ex trafikolyckor. De kommer troligen inte ha råd att ackreditera sig som skrotninsföretag. Alltså skrotas fullt fungerande startmotorer, kylfläktar, motordelar, bromsdelar mm och du är tvungen att köpa en nytillverkad del (om den finns) till ett mycket högre pris. Hur kan detta vara miljövänligare? Är det inte möjligt att rikta förslaget mot de som bryter mot miljöbestämmelser vid omhändertagandet av uttjänta fordon, ge dem näringsförbud och böter?

  Svara
 33. Swexit nu,vi röstade om ett frihandelsavtal,inte detta överförmynderi. Vi kan ha frihandelsavtal utan att lämna ifrån oss all makt till dessa miljö-talibaner.

  Svara
 34. Gäller detta alla fordon, även icke motordrivna?
  T.ex. släpvagnar, husvagnar, cyklar, hästvagnar m.m. räknas ju också som fordon.

  Svara
 35. Tyvärr så kan det här bli fullt möjligt i framtiden. Vi måste låta vår röst höras och lämna in protester i mängder.

  Svara
 36. Världen är fantastisk,åka ut i rymden,tillverka krigsmateriel att förstöra och mörda varandra med,men bevara och sköta om det som redan fins funkar vist inte.
  Länge leve kulturen

  Svara
 37. Jag vägrar att sluta med mitt liv min hobby mina älskade gamla fordon….
  Dessutom så är det miljövänligare än alla elbilar alla dagar i veckan.

  Svara
 38. Detta är våran hobby o ger oss stor glädje o nöjje.

  Det ligger också väldigt mycke pengar o tid investerat i våra gamla bilar.
  Hur kan EU o staten ha rätten att beröva oss våra pengar o hårda arbete!!?

  Att bilen är i behov av renovering som kommer kosta mer än vad bilen är värd bör väl ändå vara min ensak!!!

  Lämna våra klenoder ifred!!!!!

  Svara
 39. Vill inte att mitt fordon ska hamna i myndigheternas händer. I stället borde man ordna med dispensregler så vi kan hålla igång vår hobby!

  Svara
 40. Att Svenska myndigheter tillhör de mest korrumperade i världen framstår som tydligare för var dag som går.
  Den så kallade miljösatsning som man prackar på folk är så idiotisk så klockorna stannar och går bakänges, precis som Sverige kommer göra om alla dumheter genomförs.
  Att vi inte skall äga något men ändå vara lyckliga är Klaus Scwab´s återkommande mantra. Så att acceptera att våra kära gamla bilar skall kunna klassas som skrot tyder på att de som går med på detta är NYTTIGA IDIOTER åt WEF och EU.
  Ta CO2 t.ex. Det är en förutsättning för att träd och andra växter som ingår i det system som använder fotosyntesen för att skapa det syre=O2 alla levande djur behöver för att överleva.
  Så vi är utsatta för en globalistisk diabolisk bedrägerikampanj där WEF verkar vara den ledande och drivande kraften tillsammans med EU.
  Att många svenska namn hittas på WEF´s 11246 långa medlemslista talar sitt tydliga språk. titta själv på http://www.qresear.ch
  Kristersson, argalena Andersson, C, Bildt, Reinfeldt, Anders Borg, Ann Linde, Anna Borg vattenfalls CEO M.FL !!!

  Svara
 41. Jag tror det handlar om att dom är rädda att ingen kommer att köpa ny bil när det bara finns elbilar.Det kan bli som på Kuba bilarna kommer att lagas och kanske tillomed få Pekins dieslar. Dom har skapat en soppa som dom inte kan kontrollera

  Svara
 42. Man funderar ju vilken grupp/individer/lobbyister hos EU som ligger bakom detta. Vilka svenska personer o vilket parti dessa företräder. Vill se detta publiceras .

  Svara
 43. Totalt vansinnesförslag detta med elv.
  Påhittat av personer som lever i sin egen bubbla och antagligen aldrig skitat ner sig i garaget.
  Detta förslag kommer ALDRIG att kunna genomföras för det strider emot ett antal grundlagar.
  Sverige UT ur EU nu.

  Svara
 44. Detta måste vara det mest ogenomtänkta ide någon har kommit på.detta ev beslut påverkar alla.med lite äldre bilar,och vi är många som äger äldre bilar.det börjar med entusiastfordon och slutar med att vi inte får äga annat än elfordon.VEM har råd med det.men det är klart vi kan ju alltid hyra!!!NÄ gå ur eu är det enda rätta..går vi lite längre i tänkandet så hur ska dom gammla bilskrotar a kunna överleva när dom inte kan sälja gammla bildelar.hmm där sprack återvinningen igen GALENSKAP på hög nivå. SKROTA DETTA Förslag genast

  Svara
 45. Det här ser ut som vi har dåliga personer inom EU , det är ungefär som innom politiken tänker inte igenom det noga , mer gissa pröva metoden , det var nog inte så bra med EU .

  Svara
 46. Vansinnigt korkat..
  Att äga gamla fordon är ett sätt att bevara kulturarvet inom hela världen.. Lika väl som allt annat gammalt som måste bevaras .🤔..
  Gamla fordon är lika med poesi… Läs en instruktion bok från en gammal engelsk bil så förstår alla…Se skönheten, upplev hantverket.. Ta bara som ett exempel:.. 🥀
  Bilens färg är Charlotte red. Virgin white. Sky blue. ❤️.. 🙏.. Så vackert… ❤️..Skall inte detta få finnas..?
  Sådana färgnamn finns ej längre på nya bilar.. Gamla fordon har en själ.. Dom får aldrig dö…. 😔…
  Absolut inte skrot..Upp på barrikaderna gubbar och gummor.. 💪.. Stoppa detta förslag.. Nu..!!!!

  Svara
 47. Det är vårt kulturarv dom vill ta ifrån oss. Jag kommer att gå i döden för att ha mina 8 veteraner kvar som jag hoppas min dotter barnbarn kommer att sköta efter mig , kommer att efterlämna ett reservdelslager till alla traktorer har lite annat roligt också. Att stickande kärringar i EU ska rycka undan mattan för att bevara detta är helt sanslöst . Swexit om det kniper vi måste tillsammans förhindra detta dårskap i Bryssel . Tillsammans är vi starka

  Svara
 48. Det är psykopater som styr världen. Detta visas tydligt med detta.
  Ut ur Nato, FN och WHO med flera stolleorganisationer, nu!
  Tänk så många vettiga människor som finns och vettiga därför de håller sig borta från dessa stolleorganisationer.

  Svara
 49. De här idéerna är helt galna, ska man ta ifrån folk deras hobby och passion för gammal teknik och design.
  Många saker har man sparat som minnen från sina äldre släktingar och nära och kära, de är som medlemmar i familjen.
  Tack vare alla entusiaster finns det många saker att se på museer och även alla motorträffar för bilar och motorcyklar.
  Ska all hobbyverksamhet styras med tokiga idéer från EU?
  Har inte dessa maktmänniskor något eget intresse eller hobby som dom gärna vill ha kvar? Då kanske de kan förstå alla som vill ha kvar sina kära ägodelar även om de inte är besiktigade eller körbara. Man kan faktiskt må bra av att bara titta och känna på sina fordon och kanske minnas tider från förr.

  Svara
 50. 17/1-24
  Jag har ett stort antal lastbilar som är min stora hobby eftersom jag varit åkare i 61 år och varit praktiskt taget född i en lastbil. Mina bilar körs väldigt lite, största glädjen är att renovera och äga dom . Ok det har kostat pengar men efter att jag aldrig rökat eller supit så har jag hellre köpt bilar för pengarna, samlingen omfattar ca. 60 fordon och 25-30 st. är renoverade eller i orört originalskick, vissa finns bara i ett enda exemplar.
  Bilarna är garagerad och står ej heller och skräpar i naturen. Detta förslag måste skrotas i sin helhet med bestämdhet.

  Svara
 51. Jag har varit intresserad av bilar sen barnsben med allt vad det innebär. Ett stort teknik intresse parat med intresset att lösa problem, lära nya tekniska lösningar och glädjen av att kunna använda ett fordon som nyligen legat utspritt i sina beståndsdelar på ett garagegolv.
  Allt detta ihop med en kärlek till att leta efter just den där detaljen som sedan länge varit saknad till min hobby.., att få känna tillfredställelse av att långsamt sätta ihop en tekniskt avancerad maskin till sin fulländning.

  Vi ska inte heller glömma att äldre bilar besitter en skönhet som dagens bilar inte kan mäta sig med, runda sköna linjer, likt ett vackert böljande landskap eller som linjerna på en kvinnas kropp, som skulpterats fram av varsamt kunniga bilskapare.., de är som vackra konstverk

  Jag skulle gråtmild länge kunna beskriva detta intresse och den hobby jag och många med mig har, men det är inte det som skrämmer mig mest med detta förslag, utan vad några beslutsfattare kan knopa ihop i ett kontor långt ifrån de människor de förväntas tjäna och värna om.., det kan väl knappast vara därför de hamnade i korridorerna ibland beslutsfattare, för att försämra livskvalitén hos några bilbyggare och entusiaster..?

  För om de kommer undan med detta..,
  – vad är då nästa steg?
  – vilka andra står på tur att mista sin livskvalitet? Är det frimärkssamlare, biodlare eller rent av dem som bakar och lagar sin egen mat…, för viljan att lyssna på dem de är ställda att tjäna verkar vara långt bort..
  Ge er på dem som ställer till oreda och gör livet otryckt för andra i samhället istället för att ge er på laglydiga och skötsamma kulturarbetare…, vi har inget ont gjort..

  Svara
 52. Jag tycker det är diskriminering av bilkulturen och människor som håller på med den. I dagens samhälle där man ska acceptera alla människor för den dom är så är det tydligen inte ok att vara bilentusiast

  Svara

Lämna en kommentar