Bentley 1935

Foto: Jan A Runes Stockholmsbilder

Förmånliga nyheter från MHRF-försäkringen!

MHRF-försäkringen bjuder på ett flertal nyheter i årets villkor, allt från smidigare årsgränser till sänkta premier. Även om mc-ägarna får de gladaste överraskningarna är försäkringen fortsatt lika förmånlig för alla ägare av historiska fordon, något den varit sedan starten 1975.

”Det finstilta? Fria mil och bara nöjeskörning.”

MHRF-försäkringen, Sveriges äldsta – och största – försäkring för historiska fordon, drivs av Motorhistoriska Riksförbundet i samarbete med Folksam och erbjuder ett försäkringsalternativ för de flesta fordonen. Det finstilta? Fria mil och bara nöjeskörning.

Årets försäkringsnyheter

Bland årets nyheter, som gäller från och med 1 maj, återfinns sänkta premier och smidigare årsgränser enligt följande:

  • Personbil 1950–1979: 700 kr/år
  • Personbil 1980–1992: 800 kr/år
  • Personbil blivande klassiker 1993–2002: 1 100 kr/år
  • Mc 1950–1979: 400 kr/år
  • Mc 1980–1992: 650 kr/år
  • Mc blivande klassiker 1993–2002: 800 kr/år.

Läs mer om årets nyheter här!

MHRF-försäkringen är inte vinstdrivande

MHRF-försäkringen är inte vinstdrivande, utan ägs av Motorhistoriska Riksförbundets klubbar. Faktum är att de första försäkringarna för samlarobjekt skapades redan 1962 av Automobilhistoriska Klubben och Svenska T-Ford Klubben. Dessa tillsammans med elva klubbar bildade 1969 MHRF för att samlat agera i myndighetsfrågor. Fem år senare skapades möjligheten för alla MHRF-anslutna klubbars medlemmar att ansöka om MHRF-försäkringen där Folksam står för dedikerade handläggare för både administration respektive skador. Unikt i Sverige även i dag.

Unikt är också att MHRF-försäkringens premier enbart används för den egna försäkringen varför de olika försäkringsformerna måste stå för sina skadekostnader. Skaderesultatet påverkar därför direkt premierna. Inga pengar går med andra ord åt till att betala andra försäkringstagares skador, men inga bidrag kommer heller från vanliga bil- och mc-försäkringar. Det betyder att all administration, alla skador och andra kostnader betalas av våra egna försäkringstagare. Det är genom få skador och låga skadekostnader som MHRF-försäkringens premier kan hållas nere.

Inte bara egna plånboken gynnas

Slutligen, utöver den egna plånboken gynnas din klubb av MHRF-försäkringen. Likaså den fordonshistoriska rörelsen tack vare MHRFs arbete som – sedan över 50 år – sammanfattas: För gårdagens fordon på morgondagens vägar.

Karl Ask MHRF-försäkringen
Francisco Vall MHRF-försäkringen

MHRF-försäkringens informationsbroschyr

Försäkringsbroschyrens omslagsbild, från Jan A Runes Stockholmsbilder (Instagram), visar Blasieholmen i Stockholm 1976. Bilen är en Bentley Park Ward från 1935. I dag är även vardagsbilarna i bakgrunden motorhistoria varför – även de – kan vara MHRF-försäkrade.

Ladda ned – och skriv ut – MHRF-försäkringens informationsbroschyr för 2022 (gäller till och med 30 april 2023)!