Besökare från när och fjärran strömmade till Automobilsällskapet i Nyköpings klubblokal i Skavsta för att fira! Samtliga foton (om inte annat anges): Göran Schüsseleder

Högtidliga prisutdelningar i Nyköping

Som förste svensk togs Per Gillbrand upp i FIVAs prestigefyllda Heritage Hall of Fame strax efter att MHRF-klubben Automobilsällskapet i Nyköping mottagit första priset i arrangörstävlingen Kultur på väg. Applåderna var många! Och välförtjänta.

I Automobilsällskapet i Nyköpings klubblokal i Skavsta var det välbesökt söndagen den 3 september med tillresta från när och fjärran. Anledningen var två högtidliga prisutdelningar, första pris i årets arrangörstävling Kultur på väg i samband med firandet av Motorhistoriska dagen den 6 juni och upptagningen av den förste svensken bland världens övriga motorgiganter i FIVAs Heritage Hall of Fame! Som sig bör i dessa sammanhang var det snittar, alkoholfritt bubbel och varvande motorer! Om än små.

Kultur på väg

Årets förstapris i Kultur på väg, i samband med det rikstäckande firandet av Motorhistoriska dagen den 6 juni, delades ut av de bakom arrangörstävlingen, Motorhistoriska Riksförbundets förbundsordförande Kurt Sjöberg och Kjell Engström från Nostalgia Magazine, före detta styrelseordförande i Fabas. Vinnarevenemanget, Gästabudsrundan, hölls av Automobilsällskapet i Nyköping och ordförande Urban Nyblom tog emot diplom och pokal samt en årsprenumeration. På plats även kommunens vice ordförande i Kultur och fritidsnämnden Fredrik Sjöberg (M) som inte bara gratulerade klubben, utan avslöjade att han själv ägde en Volvo Amazon och skulle därför se över ett medlemskap.

Knappt hade applåderna lagt sig när Kjell Engström tog till orda och överraskade Kurt Sjöberg med en gåva från Fabas;

– Fabas publisher och medgrundare Stig L. Sjöberg och hans hustru Margareta hälsar från Karlskrona att de genom alla år uppskattat Motorhistoriska Riksförbundets idoga arbete för den fordonshistoriska rörelsen med allt vad de har betytt för hobbyn varför denna gåva från Karlskrona Lampfabrik ska symbolisera flitens lampa – må MHRFs alltid lysa!

MHRFs förbundsordförande tackade rört och passade på att lyfta det goda samarbetet med Fabas och att de i helgen precis firade 50 år som förlag. Kurt Sjöberg rev också av många skratt när han passade på att förtydliga att alla nämnda med Sjöberg i efternamn inte är släkt.

Svensk lyfts internationellt

Motorgeniet Per ”Turbopelle” Gillbrand (1934–2016) är upptagen i FIVAs Heritage Hall of Fame. Hustrun Inga tog emot priset av FIVAs president Tiddo Bresters efter att en av de närvarande vice presidenterna Peter Edqvist, före detta förbundsordförande i MHRF, berättade på svenska och engelska om Per Gillbrands storhet inom motorhistorian, från Volvos B18-motor till Saabs turbo. Även Pers barn, Ebba och Peter närvarade. Sonen berättade i sitt tacktal om hur fadern jämt påminde om vikten att lära sig av historian och att alltid ligga rätt i tiden när det gäller uppfinningar;

– Man får inte vara för sen och inte heller för tidig när det gäller innovationer. Vidare satte pappa stort värde i lagarbete, bland dessa hans kollegor på Saab-Scania, Urban Johansson och Hasse Johansson som satt i publiken, den ene gasade på precis som pappa och den andra bromsade där det behövdes!

Familjen och kollegorna fick därefter rungande applåder.

Per Gillbrands miniatyrmotorer

Peter Gillbrand visade efter prisutdelningen upp sin fars fullt fungerande miniatyrmotorer! Klippet är spontanfilmat av Göran Schüsseleder.

Det internationella besöket

Representanterna från FIVA, internationella paraplyorganisationen för motorhistoriska klubbar, åkte till Nyköping efter en blixtvisit i Motorhistoriska Riksförbundets kansli i Hägersten. De var mycket imponerade över MHRFs politiska arbete, antalet klubbar förbundet består av, MHRF-försäkringen och inte minst antalet kvinnor som är engagerade i rörelsen, i alla fall jämfört med världen i stort.

Saaben FIVAs och MHRFs representanter åkte i är en förlängd Saab 9-5 från 2004 tillhörande Svenska Saabklubben. Väl i Nyköping mötte fler representanter upp.

Besökarna från FIVA och MHRF fick hälsa på i Sveriges flygspaningsmuseum med kalla krigets spaningsplan, F11 museum vid Skavsta flygplats som ligger alldeles intill Automobilsällskapet i Nyköpings klubblokal. Museichefen Stieg Ingvarsson visade gästerna runt bland spaningsplanen Tunnan, Lansen, Draken och Viggen, två artilleriplan, en framdel av Draken, motorerna till planen, samt smakprov från det mesta inom spaningsflyg. Stieg Ingvarsson är även aktiv för Svensk Flyghistorisk Förening inom Transporthistoriskt Nätverk som även MHRF ingår i.

 

Foto: Göran Schüsseleder

Gåvan från Fabas

Fabas publisher och medgrundare Stig L. Sjöberg och hans hustru Margareta visade Motorhistoriska Riksförbundet sin uppskattning med en gåva från Karlskrona Lampfabrik som ska symbolisera flitens lampa – må MHRFs alltid lysa! MHRFs förbundsordförande är rörd;

Styrelse och kansli uppskattar denna gåva enormt och lovar att fortsätta vårt arbete som sammanfattas För gårdagens fordon på morgondagens vägar!

Göran Schüsseleder kommunikatör MHRF

Lämna en kommentar

Lämna en kommentar

Lämna en kommentar