Kalmar Ölands Fordonshistorikers ordföranden Lars Gustavsson vinkade i väg deltagarna i rallyt Solvändan i samband med firandet av Motorhistoriska dagen.

Kultur på väg 2024 går till Kalmar-Ölands Fordonshistoriker

Motorhistoriska dagen firades traditionsenligt på nationaldagen, den 6 juni – över hela landet! Fem av dessa motorhistoriska folkfester tävlade i arrangörstävlingen Kultur på väg, närmare bestämt de i Bjursås, Bjärnum, Färjestaden, Linköping och Norrtälje. Årets firande stod Kalmar-Ölands fordonshistoriker för!

Kalmar-Ölands fordonshistoriker fyller 50 år i år och valde att slå på stort med ett heldagsprogram i och runt Färjestaden den 6 juni i samband med Motorhistoriska dagen med evenemangen Solvändan och Hamnträffen. Mörbylånga kommun, via kommunstyrelseordförande Henrik Yngvesson (M), uppmärksammade klubben vid deras jubileum genom att ge dem ett pris för deras arbete med hamnträffarna genom åren.

Så här lyder motiveringen från juryn för Motorhistoriska Riksförbundets och Nostalgia Magazines arrangörstävling Kultur på väg:

50-års jubilerande Kalmar-Ölands Fordonshistoriker genomförde Motorhistoriska dagen på ett gediget sätt genom en kombination av entusiastbilsrally under dagen och efterföljande premiär för hamnträffarna i Färjestaden under kvällen. Dessa veckoträffar med alla versioner av det rullande kulturarvet lockar under sommaren till sig stora skaror av besökare till glädje för motorentusiaster, de lokala näringsidkarna och kommunen.

Prisutdelning 26 september

– Grattis Kalmar-Ölands Fordonshistoriker till en välförtjänt vinst, och till de 50! hälsar Malin Erlfeldt, sakkunnig i kulturarvsfrågor på MHRF, och tillägger att klubben med sina hamnträffar visar hur det fordonshistoriska kulturarvet bidrar stort till besöksnäringen vilket Mörbylånga kommun så tydligt också uppmärksammade under Motorhistoriska dagen. Detta kommer att visa sig extra mycket i samband med prisutdelningen torsdagen den 26 september då klubben kommer att få sitt pris under säsongens sista hamnträff i samband med Ölands skördefest. Priset kommer att delas ut av MHRFs förbundsordförande Kurt Sjöberg och FABAS grundare och publisher Stig Sjöberg.

Övriga prisutdelningar annonseras efterhand på mhrf.se och på Facebook. Nedan bilder från samtliga Kultur på väg-finalisters firande med respektive pris.

Göran Schüsseleder kommunikatör MHRF

Samtliga foton: Bo Porshed

Kultur på väg 2024

Kalmar-Ölands Fordonshistoriker inledde årets hamnträffar i Färjestaden på Motorhistoriska dagen den 6 juni. Träffarna hålls varje torsdag mellan kl. 18.00–21.00 till och med den 26 september.

På bilderna syns bland andra ordföranden Lars Gustavsson, som varit trafikskoleman, när han vinkade i väg deltagarna i rallyt Solvändan. På några kan man se när Mörbylånga kommun uppmärksammade klubben vid deras jubileum genom att ge dem ett pris för deras arbete med hamnträffarna genom åren. På bild även kommunstyrelseordförande Henrik Yngvesson (M) i när Mörbylånga kommun uppmärksammade klubben för deras arbete med hamnträffarna genom åren.

Samtliga foton: Bo Lindman

Årets backspegel

… går till Flygvapenmuseum och deras motordag Full gas. Juryns motivering lyder:

Vid sin motordag vävde museet samman kulturarv både på väg och i luften och uppmärksammade samtidigt 80-årsjubiléet av Dagen D.

På bilderna syns Motorhistoriska Riksförbundets förbundsordförande Kurt Sjöberg vid prisutdelningen av evenemangets Concours de Charme.

Samtliga foton: Anders Albihn

Årets dragkrok

… är Nordskånes Fordonshistoriker som genomförde sin numera traditionella träff i Bjärnum där cirka 250 fordon av alla de slag visades upp av deltagare från alla generationer. Juryns motivering lyder:

För klubbens numera traditionella träff i Bjärnum där hundratals historiska fordon av alla de slag och deltagare från alla generationer möttes för att uppmärksamma det rullande kulturarvet.

Samtliga foton: Göran Ambell

Diplom

…tilldelas Dalarnes Automobilklubb för deras klubbträff vid hembygdsgården Dössberget i Bjursås där det industriella och agrara kulturarvet möttes i skön harmoni.

Foto: Mats Grimme

Diplom

… går också till mopedrallyt Roslagsrundan, arrangerat av Mopedrenovering.se, som lockade 270 mopeder att köra längs vackra vägar kring Norrtälje. Bilderna i galleriet är tagna av Crister Claesson.

Samtliga foton: Emelie Hugoson Feldt

MHRF och tidningen Klassiker

… firade Motorhistoriska dagen på Stortorget med Frukostklubben Hässleholm. Frukostklubben Hässleholm är en del av tidningen Klassikers koncept, att slippa köer och trängsel och möta dagen under en tidig morgonträff, njuta av en fika och umgås och ha trevligt kring de härliga fordonen. Arrangörer i Hässleholm var Lotus Car Club Sweden, MG Car Club Sweden, Triumph Club of Sweden, HessleCity samt Motorhistoriska Riksförbundet som berättar om sin verksamhet som sammanfattas För gårdagens fordon på morgondagens vägar.

Fler tidiga träffar

Klicka här för att hitta fler träffar med Frukostklubben under 2024!

Fler firanden av Motorhistoriska dagen

… finns att hitta:

Klicka här eller på bilden för att läsa mer om Motorhistoriska dagen!

Lämna en kommentar

Lämna en kommentar

Lämna en kommentar