– Det fanns påskgodis för varje smak, sammanfattar MHRFs generalsekreterare Jan Tägt. Så även i vår monter i hall C, Nostalgiahallen.

Leta påskägg på Elmia? Snarare egenkontrollpunkter!

84 654 fordonsentusiaster valde i år att fira påsk i Elmias mässhallar i Jönköping. Anledningen var förstås Bilsport Performance & Custom Motor Show som arrangeras av Nordens största motorförlag, Albinsson & Sjöberg. Det som lockade var fem stora hallar fyllda med över 500 bilar, motorcyklar, lastbilar och andra spännande fordon.

Foto: Göran Schüsseleder
– Det fanns påskgodis för varje smak, sammanfattar MHRFs generalsekreterare Jan Tägt. Så även i vår monter i hall C, Nostalgiahallen.
Foto: Göran Schüsseleder

Efter två år av inställda evenemang på grund av pandemirestriktioner kunde äntligen Bilsport Performance & Custom Motor Show, Skandinaviens största bil- och mc-mässa för entusiastfordon, bjuda in till stor show igen.

Skulle besökarna återvända? Oron visade sig vara helt obefogad.

Välbesökt i MHRFs monter

I Nostalgiahallen, hall C, där Motorhistoriska Riksförbundet är medarrangör och Albinsson & Sjöberg (Fabas) mässarrangör, var det ovanligt välbesökt, något som inte minst märktes i MHRFs monter. Årets huvudtema var egenkontrollen vilket lyftes med hjälp av en tävling som gick ut på att hitta 15 numrerade kontrollpunkter fördelade på *en Saab 96 från 1961 och en Ducati 750 Supersport från 1993 som stod på var sin lyft.

De gula lapparna var alltså inte påskpynt.

För att vinna MHRFs jubileumsbok, Vägval under 50 år för Motorhistoriska Riksförbundet, gällde det att pricka in alla nummer rätt i tävlingsformuläret som utgår från egenkontrollens checklista. Och det gjorde många! Minst 300 böcker delades ut. Nämnas kan att många samarbetade i grupp, inte minst barnfamiljer som tog hjälp av varandra där de yngsta  inte sällan var snabba på att hitta lapparna och mamma och pappa stod för att skriva rätt siffra i rätt ruta.

– Besiktningsfriheten för de historiska fordonen är ett resultat av bland annat MHRFs arbete, säger MHRFs generalsekreterare Jan Tägt. Men det innebär också ett ansvar för ägaren att hålla koll på sitt fordon så att det hela tiden uppfyller kraven.

För att underlätta för ägare av historiska fordon att hålla koll på sina fordon har MHRF därför tagit fram en egenkontrollguide som också delades ut på Elmia. Ägarguiden – och checklistan – finns även att ladda ned på mhrf.se/agarguide. Ett alternativ är att använda sig av besiktningsföretagens tester för att få vetskap om ett fordons behov av reparationer och underhåll.

– Tänk på att flygande inspektion fortfarande kan ske ute på vägarna, även om ditt fordon är besiktningsbefriat, påminner Jan Tägt.

Göran Schüsseleder kommunikatör MHRF

*MHRF vill tacka Sibylla Gustafsson för lån av bil, Ulf Starby för lån av motorcykel och Verktygsboden för lån av lyftar. Tack även till Andreas Bondefalk för lån av muskler när vi blev en man kort på torsdagen.

Foto: Jan Tägt
Även MHRFs styrelse är ute på fältet. Här Anders Albihn, Sibylla Gustafsson och förbundsordförande Kurt Sjöberg.
Foto: Jan Tägt.

Foto: Göran Schüsseleder

Tacket

En som fick MHRFs jubileumsbok var Mats-Einar Jakobsson som hälsade på i MHRFs monter. Han fick dock sin bok signerad:

Vi hade aldrig klarat av kampen mot Naturvårdsverket utan *insatser som dina, Einar – tack!
Göran/MHRF
*Stoppa Skrotbilsberedningen(.nu)!

Foto: Bo Porshed/Fabas

Vinnarna (hall C)

MHRFs generalsekreterare Jan Tägt delade ut priserna för Nostagiahallen, hall C. Intill Hans-Ove ”Hasse” Boberg, projektledare för BPCMS.

Jury’s Choice Hall C – Best Car

 1. Citroën DS 21H Pallas cabriolet 1966
  Victor Szabo, Jönköping
 2. BMW 3.0 CS 1975
  Michael Carlsson, Hjo
 3. Volkswagen 1200 1952
  Mathias Fahlke, Åmål

MHRF Cultural Heritage Award 2022

Volvo 740 Turbo Intercooler 1990
Emil Gustavsson, Jönköping

Historical Vehicle Award 2022 – Best Decoration

Gärdhems Goa Gubbar

Crew Choice Hall C

 • Fordson Major 1952
  Fredrik Johansson, Huskvarna
 • Volkswagen Karmann Ghia Electric 1967
  Markus Sörlin, Linköping
 • Fiat 521 1928
  Magnus Strömberg, Hallsberg

Best Classic Moped 2022

Crescent Compact 1252 1977
Rickard Surtevall, Jönköping

Lämna en kommentar

Lämna en kommentar

Lämna en kommentar