Foto: Pressbild

MHRF deltar i Kungsrallyt med unik Saab

1976 firade USA 200 år. Kung Carl XVI Gustaf, som själv fyllde 30 det året, deltog förstås i firandet. Med sig över Atlanten hade han en ovanligt lång Saab. I helgen möts de igen.

Bakgrunden är den Volvo PV 60 från 1946 som kung Carl XVI Gustaf fick i 50-årspresent 1996 där ett antal personer och organisationer, bland andra Motorhistoriska Riksförbundet, gick samman och bekostade restaurering av bilen. Som tack för detta arrangeras vartannat år Svenska Kungsrallyt på Öland.

Årets fordon

I årets rally, som går av stapeln på lördag den 26 augusti, deltar MHRF med bland annat Saaben kungen färdades med i USA, en 99 Royal Limousine från 1976. Huruvida det blir ett kärt återseende återstår att se. Äventyret med Saaben börjar i morgon bitti när vi, tillsammans med ägaren tillika hedersmedlemmen i Svenska Saabklubben Martin Bergstrand, lämnar kansliet i Stockholm för att bege oss ned till Öland. Se hur det går på MHRFs Facebooksida!

Det andra fordonet är en Oldsmobile Toronado från 1966. Den förste ägaren var Marc Wallenberg, i dag ägs den av Per Petersson, vice förbundsordförande i MHRF och medlem i ett flertal MHRF-anslutna klubbar. Även denna pärla kommer förstås att fastna på bild när vi möts upp på Öland.

Göran Schüsseleder kommunikatör MHRF

Foto: Martin Bergstrand

King Size-Saaben

Denna Saab är verkligen unik i sin rätta mening. Saab 99 Royal Limousine tillverkades i bara ett exemplar inför kung Carl XVII Gustafs besök i USA i april 1976. Därefter användes den som direktionsbil på Saab-Scania. Den är byggd av karosserifirman Heinels i Malmö på uppdrag av Saab-Scania. Saaben köptes 2005 i mycket dåligt skick av Martin Bergstrand som sedan dess har totalrenoverat bilen.

Ett reportage om denna unika Saab finns att läsa i tidningen Klassikers bilaga Saab Cars Magazine. Nedan lite fakta.

  • Tvåliters 118 hk med K-jetronicinsprutning
  • Borg Warner BW35 treväxlad automat
  • Servostyrning och klimatanläggning
  • Sjusitsig varav två fällbara extrastolar
  • Dubbla ljudanläggningar
  • Längd 5,2m och totalvikt 1 980 kg (ca 350 kg extra)

Svenska Kungsrallyt

Svenska Kungsrallyt startades i samband med kung Carl XVI Gustafs 50-årsdag och gjorde det möjligt att genom donationer från svenska folket, 220 st, ge en svensk bil på hans stora dag. Denna bil som är årsbarn med kungen, en Volvo PV 60 1946, körde han för första gången i augusti 1997 i samband med Svenska Kungsrallyt på Öland.

Initiativtagare och eldsjäl till var Boo Brasta, sjufaldig svensk mästare i racing, bilsamlare och bilentusiast.

Svenska Kungsrallyt kommer att genomföras för femtonde gången lördag den 26 augusti  2023. Rallyt är öppet endast för donatorer.

Klicka på loggan intill för att läsa mer!

1 kommentarer på "MHRF deltar i Kungsrallyt med unik Saab"

  1. Profilbild för שירותי ליווי

    I need to to thank you for this great read!! I definitely enjoyed every bit of it. I have got you book marked to check out new things you postÖ

Lämna en kommentar

1 svar på ”MHRF deltar i Kungsrallyt med unik Saab”

Lämna en kommentar