Foto: Göran Schüsseleder

Strax före avfärd inför en nöjeskörning till Österrike. Denna blivande klassiker är dock inte MHRF-försäkrad då den används av familjen Schüsseleder även som bruksbil. Foto: Göran Schüsseleder.

Nöjeskörning med klassiker utomlands?

Att bli stående vid vägkanten på grund av ett haveri är ingen stämningshöjare. Extra surt blir det om haveriet inträffar utomlands och om även verkstäderna har semester. Dessutom har mackarna där till och med ännu färre delar än här hemma i Sverige.

För att slippa tråkiga och onödiga överraskningar: gå igenom ditt fordon inför resan. Ett utmärkt stöd hittar du i Motorhistoriska Riksförbundets ägarguide Egenkontroll för historiska fordon med tillhörande checklista! Inför resan är det förstås bra att packa med reserv- och slitdelar som du vet riskerar att gå sönder. Vidare kan det vara bra att veta var klubbkompisarna finns utifall att du skulle behöva hjälp längs de svenska vägarna som ju inte sällan är en större del av resvägen.

Planera färdvägen

Att planera färdvägen är viktigt, inte bara när det gäller sevärdheter längs vägen. Ett exempel är Tysklands miljözoner som kräver införskaffande av en miljödekal. Och kör du i Frankrike måste du ha tillgång till en godkänd alkoholmätare. Sedan kan det vara bra att ha koll på hur – och om – du får använda mobilen vid körning.

I de flesta EU-länderna är det krav på reflexväst för förare tillgänglig inifrån bilen. Även en varningstriangel ska finnas lätt åtkomligt, i flera EU-länder krävs det två, en att sätta framför respektive bakom fordonet.

Läs mer

Länktips inför utlandsresan hittar du via faktarutan nedan. Och du, glöm inte att dokumentera resan, både för din egen och klubbkompisarnas glädje vid publicering i exempelvis klubbtidningen!

Göran Schüsseleder kommunikatör MHRF

Österrike. Tur OCH retur! Foto: Göran Schüsseleder.

Koll på fordonet?

I MHRFs ägarguide Egenkontroll för historiska fordon får du, utöver tips och råd på vad du behöver ha koll på, en checklista så att du inte missar något. Du hittar den här:

Koll på vad som gäller?

Få reda på vad som gäller i olika länder och – inte minst – kring försäkring (och fördelen med en MHRF-försäkring) när du nöjeskör utomlands, samt få en massa goda tips och råd, här:

Lämna en kommentar

Lämna en kommentar

Lämna en kommentar