Svartvitt foto på Sven-Olof ”ESSO” Gunnarsson med sin MV Augusta-motorcykel i mitten av 60-talet. Foto: Iréne Gunnarsson Sjödahl. Källa: MHRF/SMA

Sven-Olof ”ESSO” Gunnarsson med sin MV Augusta-motorcykel i mitten av 60-talet. Källa: MHRF/SMA

Stor bilddonation till Svenskt Motorhistoriskt Arkiv

Sven-Olof ”ESSO” Gunnarssons änka Iréne Gunnarsson Sjödahl har donerat sin bildsamling av främst motorcykelbilder till SMA.

Vykort från BP Racing Club med McLaren i bakgrunden. Källa: MHRF/SMA.

Sven-Olof ESSO Gunnarsson (1935–2003)

Sven-Olof ”ESSO” Gunnarsson var en av Sveriges mest framstående roadracingförare från 1950-talet och tävlade även med racerbil. Han blev unik genom att vinna SM-deltävlingar med bil och motorcykel på samma dag vid Västkustloppet i Falkenberg 1969. Tävlingskarriären tog dock slut med en nackskada efter en olycka i Frankrike 1974.

Iréne Gunnarsson Sjödahl har donerat sin bildsamling av främst motorcykelbilder till SMA. Det är omkring 700 000 bilder i form av färgdia och svartvita negativ från 1970- till 2000-talen. Även videofilm ingår i donationen. Bilderna är tagna av Irene själv och hennes avlidne make Sven-Olof Gunnarsson.

1978 träffades Sven-Olof ”ESSO” Gunnarsson och Iréne och de kom de följande 25 åren att ägna sig åt att åka runt och fotografera på motorcykeltävlingar i framför allt Europa. De fotograferade också på klubbevenemang för veteranmotorcyklar. TT och Manxloppen på Isle of Man var speciella favoriter liksom Nordirland. ESSO körde även uppvisningsvarv för klassiska motorcyklar på Isle of Man med bland annat MV Augusta.

Tyvärr avled ESSO i cancer 2003 men Iréne har fortsatt att umgås och fotografera i motorcykelkretsarna och har hittills besökt Isle of Man cirka 70 gånger.

ESSOs prissamling

Iréne har även donerat ESSOs prissamling från tävlingskarriären till Svenskt Motorhistoriskt Arkiv. Den kommer att deponeras på MC-museet Gyllene Hjulet i Surahammar.

– Detta är den i särklass största donationen av fotografier vi har fått till arkivet, säger Per Dahl, ordförande för SMA. Den är en unikt fullständig dokumentation av motorcykeltävlingar i Sverige och internationellt under tidsperioden! Genom att Esso var så känd hade han och Irene tillgång till platser och personer som en annan fotograf aldrig hade fått se. Vi är också mycket glada för dokumentationen av klubbevenemang i Sverige, särskilt av Motorcykelhistoriska Klubben.

En förteckning av bilderna kommer att vara tillgängliga på SMAs sida inom kort.

Lennart West SMAs kommitté (samt förbundsekonom MHRF)

Privat foto. Källa: MHRF/SMA.

Iréne och ESSO

Iréne och Sven-Olof ”ESSO” Gunnarsson träffades 1978. På bilden är de vid en Honda Racer på Irland 1997.

Detta gör Svenskt Motorhistoriskt Arkiv:

 • Tar emot och bevarar motorhistoriskt material som riskerar att bli ägarlöst, skingrat eller förstört
 • Ordnar och förtecknar materialet så att det blir tillgängligt och sökbart
 • Ger råd om arkivhantering till Motorhistoriska Riksförbundets medlemmar
 • Verkar för att sprida kunskap om svensk motorhistoria.

Klicka på bilden eller besök mhrf.se/sma för att läsa mer.

1 kommentarer på "Stor bilddonation till Svenskt Motorhistoriskt Arkiv"

 1. Profilbild för Jocke Glad
  Jocke Glad

  Sven-Olof Gunnarsson fångade mig och min brorson på bild när vi körde Veteranrace på Sviestad med Glad-Hondan på 90-talet. Bilderna kanske finns sparade?

Lämna en kommentar

1 svar på ”Stor bilddonation till Svenskt Motorhistoriskt Arkiv”

 1. Sven-Olof Gunnarsson fångade mig och min brorson på bild när vi körde Veteranrace på Sviestad med Glad-Hondan på 90-talet. Bilderna kanske finns sparade?

  Svara

Lämna en kommentar