Foto: Göran Schüsseleder

Bilden ovan är tagen strax före avfärd inför en tidigare nöjeskörning till Österrike. Denna blivande klassiker, en Chevrolet Trans Sport, är dock inte MHRF-försäkrad då den användes av familjen Schüsseleder även som bruksbil. I år bär det av i en Chevrolet Uplander. Foto: Göran Schüsseleder.

Tips inför nöjeskörning med klassiker utomlands

Att bli stående vid vägkanten på grund av ett haveri är ingen stämningshöjare. Extra surt blir det om haveriet inträffar utomlands och om även verkstäderna har semester. Dessutom har mackarna där till och med ännu färre delar än här hemma i Sverige.

För att slippa tråkiga och onödiga överraskningar: gå igenom ditt fordon inför resan. Ett utmärkt stöd hittar du i Motorhistoriska Riksförbundets ägarguide Egenkontroll för historiska fordon med tillhörande checklista! Inför resan är det förstås bra att packa med reserv- och slitdelar som du vet riskerar att gå sönder. Vidare kan det vara bra att veta var klubbkompisarna finns utifall att du skulle behöva hjälp längs de svenska vägarna som ju inte sällan är en större del av resvägen.

Planera färdvägen

Att planera färdvägen är viktigt, inte bara när det gäller sevärdheter längs vägen. Ett exempel är Tysklands miljözoner som kräver införskaffande av en miljödekal. Och kör du i Frankrike måste du ha tillgång till en godkänd alkoholmätare. Sedan kan det vara bra att ha koll på hur – och om – du får använda mobilen vid körning.

I de flesta EU-länderna är det krav på reflexväst för förare tillgänglig inifrån bilen. Även en varningstriangel ska finnas lätt åtkomligt, i flera EU-länder krävs det två, en att sätta framför respektive bakom fordonet.

Läs mer

Länktips inför utlandsresan hittar du via faktarutorna nedan. Och du, glöm inte att dokumentera resan, både för din egen och klubbkompisarnas glädje vid publicering i exempelvis klubbtidningen!

Göran Schüsseleder kommunikatör MHRF

Österrike. Tur OCH retur! Foto: Göran Schüsseleder.

Koll på fordonet?

I MHRFs ägarguide Egenkontroll för historiska fordon får du, utöver tips och råd på vad du behöver ha koll på, en checklista så att du inte missar något. Du hittar den här:

Koll på vad som gäller?

Få reda på vad som gäller i olika länder och – inte minst – kring försäkring (och fördelen med en MHRF-försäkring) när du nöjeskör utomlands, samt få en massa goda tips och råd, här:

Utomlands med MHRF-försäkringen?

Det klart att du kan resa utomlands med ditt MHRF-försäkrade fordon! Närmare bestämt upp till 60 dagar per år. Om olyckan är framme ingår bärgning av fordonet, oftast hela vägen hem eller till lämplig verkstad. Hyrbil ingår också om du inte kan köra vidare med ditt fordon på grund av en skada.

Tänk på att ha med dig en kopia av ditt försäkringsbesked samt ett så kallat Grönt kort om ett sådant behövs för resa inom Europa och en blankett om skadeanmälan på engelska.

Klicka här eller på bilden för att läsa mer om MHRF-försäkringen!

M Sverige ♥ MHRF = sant

Medlemmar i en MHRF-ansluten klubb har möjlighet att prova på ett medlemskap i M Sverige i tio månader till kraftigt rabatterat pris. Med tillhörande förmåner!

Bli medlem i M Sverige och var med på resan mot ett tryggt, tillgängligt och hållbart liv på vägen – för alla. Som medlem i en MHRF-ansluten klubb får du även M Bilresa, en trygghetsförsäkring som ersätter kostnaden för förbetalda evenemang, resor och boende om bilen skulle gå sönder på vägen – även när det är veteran- eller entusiastbilen du reser med. M Bilresa är dessutom en självriskeliminering för resan, och gäller såväl när du hyr bil, båt eller mc som för hem- och villaförsäkringen om något händer hemma när du är borta.

Du har också tillgång till personlig reserådgivning för information om exempelvis miljözoner och vägavgifter när du ska ut och resa. Som medlem har du också en mängd rabatter på färjor och boende under resan. Ska du resa utanför EU och behöver ett internationellt körkort beställer du det till förmånligt medlemspris.

Erbjudande för MHRF-klubbmedlem!

Erbjudande för dig i en MHRF-ansluten klubb: medlemskap i M Sverige i 10 månader för 350 kronor (ord. 650 kr/år). Klicka här eller på bilden för att läsa mer!

Lämna en kommentar

Lämna en kommentar

Lämna en kommentar