Bild från Seminariet. Från vänster Rutger Palmstierna (BHRF), Isak From (S), Ann-Marie Engel (V), Anders Åkesson (C), Anders Svensson (JHRF), Pelle Brandt (BHRF) och Kurt Sjöberg (MHRF). Foto: Carl Zeidlitz.

Transportmedel – ett viktigt kulturarv?

Årets Almedalen, 3–7 juli, var ett efterlängtat evenemang efter det tvååriga uppehållet på grund av pandemin.

”Det gav goda tillfällen att informera om nätverkets viktiga uppdrag att bevara det rörliga kulturarvet.”

Transporthistoriskt nätverk, där Motorhistoriska Riksförbundet ingår, hade i år en utmärkt plats på Skeppsbron i Visby. Gotlands Veteranbilklubb ställde upp med sin buss (tack!), en Chevrolet 1931 års modell som har transporterat gäster till och från Snäckgärdsbaden. Bussen var en riktig publikmagnet och drog många intresserade och frågvisa besökare. Det gav goda tillfällen att informera om nätverkets viktiga uppdrag att bevara det rörliga kulturarvet.

Seminarium med politiker

Ett seminarium hölls under rubriken Transportmedel – ett viktigt kulturarv?. Riksdagsledamöterna Isak From (S) och Anders Åkesson (C) samt Ann-Marie Engel (V) från region Stockholm deltog och diskuterade hur äldre transportmedel kan bevaras och brukas i framtiden. Frågan om framtida drivmedel och att införa en särskild hänsynsregel när myndigheter fattar beslut som berör det rörliga kulturarvet var också några viktiga områden som berördes. Frågeställningarna inför seminariet finns samlade i pressmeddelandet Trots riksdagens stöd – rörligt kulturarv fortfarande utan skydd.

Extra kul var att politikerna uppmärksammat och lyfte MHRFs bidrag till att importen av historiska fordon inte längre betraktas som avfall av domstolarna.

Kurt Sjöberg förbundsordförande MHRF

Transporthistoriskt nätverk

Målsättningen för nätverket, som består av organisationer med liknande utmaningar som Motorhistoriska Riksförbundet, är att lyfta och driva påtryckningar och frågeställningar som gemensamt påverkar bevarandet och driften av det rörliga kulturarvet. Detta sker till exempel genom politikeruppvaktning, bland annat i samband med Almedalsveckan.

Lämna en kommentar

Lämna en kommentar

Lämna en kommentar