Per Gillbrand vid ett av sina många avtryck i motorhistorien. Foto: Arkivbild, Saab Car Museum.

Två fina utmärkelser delas ut i Nyköping

I början av september kommer två utmärkelser att delas ut, ett till Automobilsällskapet i Nyköping och ett, postumt, till Per Gillbrand.

Lördagen den 3 september kommer många att samlas i Automobilsällskapet i Nyköpings klubblokal i Skavsta. Bland de inbjudna kommunens vice ordförande i Kultur och fritidsnämnden Fredrik Sjöberg (M) samt representanter från FIVA, internationella paraplyorganisationen för motorhistoriska klubbar, president Tiddo Brester och vice presidenterna Peter Edqvist och Gautam Sen. Och mottagarna förstås.

Mottagarna

Den ena mottagaren är Automobilsällskapet i Nyköping vars årliga Gästabudsrundan vann Motorhistoriska Riksförbundets och Nostalgia Magazines arrangörstävling Kultur på väg i samband med Motorhistoriska dagen 2023. Juryns motivering lyder: För ett mycket välarrangerat evenemang där deltagarna bjöds på såväl kluriga frågor och manöverprov som en historielektion längs vackra vägar i en stark fordonshistorisk gemenskap.

Den andra är det svenska motorgeniet Per Gillbrand. Detta efter att ytterligare nio namn har lagts till i FIVAs prestigefyllda Heritage Hall of Fame. Gillbrand (1934–2016), även kallad Turbopelle, nominerades av Motorhistoriska Riksförbundet för sina avtryck inom motorhistorien, bland mycket annat i utvecklingen av Saabs mest framgångsrika och välbekanta motorer, framförallt turbomotorn.

Det är viktiga prisutdelningar anser MHRFs förbundsordförande Kurt Sjöberg som naturligtvis kommer att vara på plats tillsammans med andra företrädare från förbundet;

– Båda utmärkelser visar att motorhistorien i allra högsta grad hålls levande!

Göran Schüsseleder kommunikatör MHRF

Klicka för att se årets firanden!

Alla finalisters firanden

Motorhistoriska dagen firas traditionsenligt på nationaldagen, den 6 juni – över hela landet! Fem av dessa motorhistoriska folkfester hade dessutom möjlighet att vinna arrangörstävlingen Kultur på väg: närmare bestämt den i Bjäred, Filipstad, Nyköping, Piteå och Åtvidaberg. Klicka på bilden för att se hur de – och andra – firade och hur det gick i tävlingen 2023!

Bakom arrangörstävlingen står Motorhistoriska Riksförbundet och Nostalgia Magazine.

Klicka för mer om MHRF och FIVA!

FIVAs Heritage Hall of Fame

I FIVAs Heritage Hall of Fame finns namn som Walter Röhrl, Battista Farina, Soichiro Honda, Marcello Gandani, Giorgetto Giugiaro och Osamu Suzuki. Från och med i år även Per Gillbrand, den första svensk att väljas in.

Samtliga som valdes in i år är:

  • Jay Leno, USA
  • Robert Lutz, Schweiz
  • Michèle Mouton, Frankrike
  • Ercole Spada, Italien
  • Giampaolo Dallara, Italien
  • Carlos L Dorantes del Rosal, Mexiko
  • Nuccio Bertone, Italien
  • Pranlal Bhogilal, Indien (postumt)
  • Per Gillbrand, Sverige (postumt)

Lämna en kommentar

Lämna en kommentar

Lämna en kommentar