Foto: Malin Erlfeldt

Foto: Malin Erlfeldt

Årets Kultur på väg går till Nyköping

I Nyköping hölls vinnarevenemanget av arrangörstävlingen Kultur på väg i samband med Motorhistoriska dagen 2023.

Motorhistoriska dagen firades traditionsenligt på nationaldagen, den 6 juni – över hela landet! Fem motorhistoriska folkfester fick extra uppmärksamhet som finalister i årets Kultur på väg, Motorhistoriska Riksförbundets och Nostalgia Magazines arrangörstävling. Årets vinnararrangemang hölls i Nyköping. De andra hölls i Bjärred, Filipstad, Piteå och Åtvidaberg.

Prisutdelningar

Samtliga prisutdelningar planeras att ske under sommaren och hösten. Mer info kommer att publiceras efterhand på mhrf.se och Facebook.

Malin Erlfeldt kulturarvsansvarig MHRF (som sammanställde juryns iakttagelser)

Nyköping – Kultur på väg

Gästabudsrundan är ett evenemang som Automobilsällskapet i Nyköping genomfört många gånger tidigare. Klubben bildades 1968 och är öppen för alla med teknikhistoriskt intresse. Det märks att klubben har rutin på att arrangemang och glädjen och stämningen i det här gänget är tydlig.

Vädret var på topp då 56 historiska fordon samlades för morgonfika vid ett soligt och vackert Nynäs slott. Med start klockan 10.00 vinkade klubbordförande Urban Nyblom i väg ekipagen med en och en halv minuts mellanrum. Under cirka tre timmar gick sedan färden på vackra sörmländska vägar om drygt sex mil till klubblokalen vid Skavsta flygplats. Längs vägen genomfördes en traditionell tipsrunda med fyra stationer där frågor fick besvaras. Ett antal manöverprov skulle också klaras av, bland annat att lyckas köra med anvisat hjul över brädor utlagda på marken och att kasta prick med fläktremmar och snobbringar. Tid fanns också att stanna för en medhavd fika vilket många valde att göra vid Runtuna kyrka med medeltida anor. En extra dimension till rundan var den roadbook som klubben ordnat med historisk fakta om de miljöer som passerades under resans gång, allt från slottsmiljöer till artrika vägkanter och åsgropar.

Gästabudsrundan är Årets Kultur på väg

En enhällig jury valde Gästabudsrundan som årets evenemang i Kultur på väg, arrangörstävlingen som anordnas av Motorhistoriska Riksförbundet i samarbete med Nostalgia Magazine. Arrangör är Automobilsällskapet i Nyköping.

Juryns motivering lyder:

För ett mycket välarrangerat evenemang där deltagarna bjöds på såväl kluriga frågor och manöverprov som en historielektion längs vackra vägar i en stark fordonshistorisk gemenskap.

Foto: Urban Nyblom

Gästabudsrundans vinnare

Maxpoäng var 35 poäng och vinnare blev Mia och Anders Olvén med hunden Vilgot med 28 poäng. De färdades i en BMW Cab 325 från 1987 och detta var deras tredje vinst i Gästabudsrundan genom åren.

Foto: Malin Erlfeldt

Egen kör

Efter målgång kunde deltagarna mingla och njuta av fordonen som ställdes upp vid klubbhuset, titta på en utställning om ANA och även besöka F11-museet intill. Före prisutdelningen bjöds också på sång av klubbens egen kör, ConKÖRdeCharme. Bland sångerna hördes Ta mig till Skavsta (med melodi Ta mig till havet och text skriven av Per Sjölund):

Ta mig till Skavsta här gasar vi loss,
hästkrafter släpper vi lösa.

Här finns gemenskap för alla förstås,
väntar på dig gör vi här.

Fatta nu ratten och spaken och styr,
låt oss nu värna och vårda vårmotorkultur!

Bjärred – Årets dragkrok

Kul på hjul på Borgeby slott i Bjärred är en tisdagsträff för fordonsentusiaster dit du är välkommen med din motorcykel, veteranmoped eller entusiastbil där alla fordon parkeras på anvisad plats i blandad form oavsett fabrikat. Ett mycket trevlig och öppet arrangemang med stor uppslutning i en inbjudande miljö med gott om ytor. Det fanns något för alla och fordonen ställdes upp som de kom. Fordon från all världens hörn från 1930-talet fram till 2000-talet.

Helt enkelt en mycket trevlig tillställning som denna tisdag, den 6 juni, sammanföll med Motorhistoriska dagen.

Juryns motivering lyder:

För en sällan skådad uppslutning av fordon i en historisk miljö där besökarna under en hel dag kunde ta del av det fordonshistoriska kulturarvet.

Filipstad – Årets backspegel

Motorhistoriska dagen firades, liksom tidigare år, på Lilltorget i centrala Filipstad som ett öppet arrangemang. Arrangör är Östra Värmlands Motorhistoriker. Precis som hos många andra klubbar består de av en kärna om ett 30-tal mycket intresserade medlemmar.

Firandet samlade ett 20-tal fordon. Imponerande var att se hur fint de flesta fordonen har renoverats på ett proffsigt sätt. Extra kul att kommunen är positiva till att även Motorhistoriska dagen firas på nationaldagen och därmed det rullande kulturarvet.

Juryns motivering lyder:

För att ha etablerat den mångåriga traditionen på Lilltorget med det fordonshistoriska kulturarvet som en naturlig del i Filipstads nationaldagsfirande.

Piteå – diplom

Årets ena diplom går till Norrlands Motorhistorikers Skellefteåsektion, Piteågänget, för deras trevliga runda i byarna på Motorhistoriska dagen.

Åtvidaberg – diplom

Årets andra diplom går till Nostalgidagen i Åtvidaberg med Åtvidabergs motorklubb som lockade entusiaster i alla åldrar.

Juryn från Nostalgia Magazine/Fabas

 • Bo Porshed, fotograf och medarbetare, besökte Åtvidaberg
 • Ulf Forsberg, motorfotograf, besökte Piteå
 • Daniel Daleke, mediaproducent
 • Linnéa Lundell, marknadsansvarig.

Juryn från Motorhistoriska Riksförbundet

 • Kurt Sjöberg, förbundsordförande, besökte Filipstad
 • Jan Tägt, generalsekreterare, besökte Bjärred
 • Malin Erlfeldt, kanslichef, besökte Nyköping.

Mer om årets firande

Motorhistoriska dagen firas även på Facebook! Närmare bestämt under hashtagsen #motorhistoriskadagen, #6juni och #mhrf. Klicka på fordonsskylten för att ta del av årets firande!

Mer om Motorhistoriska dagen och arrangörstävlingen Kultur på väg hittar du här.

Ett svar till ”Årets Kultur på väg går till Nyköping”

 1. Profilbild för Calle Holmlund
  Calle Holmlund

  Valet av Gästabudsrundan som vinnare var ett bra val! Klubben har förtjänat det genom enträget arbete genom alla år. //Calle H

Lämna en kommentar

1 svar på ”Årets Kultur på väg går till Nyköping”

 1. Valet av Gästabudsrundan som vinnare var ett bra val! Klubben har förtjänat det genom enträget arbete genom alla år. //Calle H

  Svara

Lämna en kommentar