Samtliga foton (om inte annat anges): Göran Schüsseleder

Kungen återser unik Saab på Svenska Kungsrallyt

Saab 99 Royal Limousine tillverkades i bara ett exemplar inför kung Carl XVI Gustafs besök i USA i april 1976. Kungen har inte sett bilen sedan dess. Det vill säga innan Svenska Kungsrallyt i helgen.

I årets Svenska Kungsrallyt, som gick av stapeln lördagen den 26 augusti, deltog Motorhistoriska Riksförbundet med bland annat den specialbyggda Saaben kung Carl XVI Gustaf färdades med i USA i samband med nationens 200-årsfirande 1976, en 99 Royal Limousine. Kungen hade inte sett bilen sedan dess. Frågan var, skulle han minnas den? Det var pirrigt inför mottagningen på Sollidens slott. I alla fall för oss som satt i Saaben.

Det andra fordonet som MHRF deltog med var en ovanlig – och svensksåld – Oldsmobile Toronado från 1966. Den förste ägaren var Marc Wallenberg, i dag ägs den av Per Petersson, vice förbundsordförande i MHRF och medlem i ett flertal MHRF-anslutna klubbar.

Båda bilar är MHRF-försäkrade. Så även Bentleyn i reportaget liksom många andra bilar på bilderna.

MHRFs deltagare i rallyt

  • Kurt Sjöberg, förbundsordförande MHRF
  • Per Petersson, ägare till Oldsmobilen och vice förbundsordförande MHRF
  • Martin Bergstrand, ägare till Saaben och hedersmedlem i Svenska Saabklubben
  • Karl Ask, verksamhetschef MHRF
  • Göran Schüsseleder, kommunikatör MHRF

Den gemensamma upplevelsen för MHRFs deltagare är att evenemanget var fantastiskt bra ordnat och trevligt från början till slut. Inte minst tack vare all glädje längs vägarna. Ej att förglömma den goda maten och så – förstås – att sparka däck med folk, på allt från Saab och Fiat till Mercedes och Bentley. Oavsett vad de körde hade de alla ett gemensamt brinnande intresse för den fordonshistoriska rörelsen.

– Höjdpunkten var förstås att få möta kungaparet i Solliden, säger MHRFs förbundsordförande. Och att få möjlighet att överräcka vår jubileumsbok till kungen.

Boken skulle läsas enligt drottningen som för MHRFs representanter betonade värdet av föreningslivet inom den fordonshistoriska rörelsen. En glad Martin Bergstrand tillägger,

– Jag fick visa kungen Saaben som han inte sett sedan 1976 och överräcka honom en alldeles egen i skala 1:43 – det var stort!

Göran Schüsseleder kommunikatör MHRF

Dagen innan

Resan

Spontan bilträff

Svenska Kungsrallyt

Första etappen

Mötet med kungen

Andra etappen

Ett stort TACK!

Motorhistoriska Riksförbundets deltagare, varav flera som var med för första gången, vill tacka alla som ligger bakom årets jättetrevliga Svenska Kungsrallyt. Inte minst alla fantastiska funktionärer från dessa företag och föreningar:

Tack även till alla vi mött, hälsat på och inte minst vinkat till längs vägarna, det har varit en sann glädje och ett varmt minne.

Klicka på logotypen för att läsa mer om Svenska Kungsrallyt och vilka som ligger bakom.

Samtliga foton: Göran Schüsseleder

Läs mer

Denna Saab är verkligen unik i sin rätta mening. Saab 99 Royal Limousine tillverkades i bara ett exemplar inför kung Carl XVI Gustafs besök i USA i april 1976.

Mer om bilen hittar du här. Fler bilder från äventyret på Svenska Kungsrallyt 2023 hittar du på MHRFs Facebooksida.

Lämna en kommentar

Lämna en kommentar

Lämna en kommentar