Ronnie Peterssons SWEBE Formel 3

Foto: Conny Wettergren

Renoveringsförsäkrad svensk motorhistoria

Förutom försäkring för påställda fordon kan MHRF-försäkringen även erbjuda alternativ för tidsoptimisters objekt. Och drömmares projekt. Som Conny Wettergrens: Ronnie Petersons SWEBE F3 från 1966!

I dagarna försäkrade Conny Wettergren Ronnie Petersons SWEBE F3. En renoveringsförsäkring närmare bestämt då bilen stått orörd i över 20 år på Sparreholms bilmuseum. Bilen byggdes 1966, i början av Petersons formel 3-karriär, av hans far Bengt Peterson och Sven ”Bergvägg” Andersson. Svensk motorhistoria med andra ord!

Varför denna bil?

På frågan varför Conny Wettergren valde denna bil svarar han;

– Den kanske valde mig? Och det gjorde den i så fall rätt i. Man väljer inte en bil som denna, men på grund av pris och annat fanns den kvar och jag var villig att betala för en unik bil som denna.

Ronnie Peterson var en barndomsidol för Conny Wettergren som för så många andra;

– Jag såg honom på Ring Knutstorp när jag var liten. I dag är jag 57 år.

Att Ronnie Petersons pappa, Bengt, och kompisen Sven ”Bergvägg” Andersson byggt bilen i ett litet garage i Örebro är det närmsta man kan komma innan det kommersiella tog över förklarar han. Peterson var även med i pappa Bengts verkstad när bilen byggdes och gjorde olika saker på den.

– Jag har en fantastisk unik film som visar tillverkningen i Bengts verkstad med Bengt, Sven och Ronnie bland andra, berättar Conny Wettergren. Det känns därför extra bra då just denna bil inkluderar Ronnie Petersons familj och vänner innan hans karriär startade på allvar.

Det var det familjära som gjorde att han ville köpa och förvalta detta kulturarv från svensk motorsport;

– Varje dag är en historisk resa när jag går in i mitt garage. Jag älskar att varsamt renovera bilen till körbart skick med bibehållen patina. Extra kul är det när min dotter Annie är med och vill lära sig!

Conny Wettergren är medlem i Jaguarklubben. Att klubben är MHRF-ansluten är en av grundkriterierna för att kunna ansöka om MHRF-försäkringen. Men för honom handlade det inte bara om en förmånlig premie;

– Motorhistoriska Riksförbundet har alltid varit i tankarna och ni är de som förstår vikten av historia och de dokument över fordon som måste leva vidare till kommande generationer.

MHRF hoppas att det blir många generationer som får ta del av denna unika motorsportshistoria. Vi ser fram emot att följa renoveringen på Facebook! När renoveringen är klar, då det handlar om ett tävlingsfordon som inte är registrerat för vägtrafik, kan MHRF-försäkringen erbjuda en uppställningsförsäkring som ger än bättre skydd.

Karl Ask MHRF-försäkringen

Dottern Annie Wettergren hjälper till vid renoveringen och lär sig efter hand. Foto: Connie Wettergren.

Följ renoveringen på Facebook!

Proveniensen är oerhört viktig i dessa sammanhang och i just detta finns inga tvivel; skriftlig information och startlistor med mera visar att detta är SWEBE nr 20 som Ronnie Peterson körde i sina första fyra formel 3 tävlingar 1966!

– Jag har fått mycket hjälp av fantastiska erfarna personer som sysslat med racing i hela sitt liv, berättar ägaren Conny Wettergren.

Nr 21 finns på Autoseum i Simrishamn och det är också en fantastisk bil med fin proveniens som kördes av Egert Haglund i flertalet tävlingar under flera år. Även den bilen är unik!

Conny Wettergren har stor respekt och känner ödmjukhet inför denna uppgift som bilen valt honom att utföra. Följ renoveringen på Facebooksidan Ronnie Petersons SWEBE Formel 3. Just nu är det hydrauliken som får sig en översyn.

Klicka för att läsa mer om MHRF-försäkringens försäkringsalternativ och vad som gör dem unika.

Värdesätter även du dina drömmar?

MHRF-försäkringen, Sveriges äldsta – och ledande – försäkring för historiska fordon, drivs av Motorhistoriska Riksförbundet i samarbete med Folksam och erbjuder ett försäkringsalternativ för de flesta fordonen. Det finstilta? Fria mil och bara nöjeskörning! Om den nu är körbar.

Förutom försäkring för påställda fordon kan vi även erbjuda alternativ för tidsoptimisters objekt. Och drömmares projekt. Som vår renoveringsförsäkring!

Unik försäkring

MHRF-försäkringen gynnar inte bara den egna plånboken, utan stödjer även klubben och rörelsen. Och så är det tio riktigt bra saker till som gör den unik (som du kan läsa om här!). Det som gör vår renoveringsförsäkring unik är:

  • den täcker även upp till 1 pbb med reservdelar till fordonet (gäller alla våra försäkringsalternativ utom lagerförsäkring)
  • skyddet täcker även då du lämnat bort delar för renovering.

För renoveringsförsäkring krävs minst en bild, men ingen inspektion. Nämnas kan att hemförsäkringen inte täcker fordonsskador.

Lämna en kommentar

Lämna en kommentar