MHRF bad om förtydliganden avseende EU-kommissionens inlägg på X.

EU-kommissionen: Undantas verkligen veteranbilar från EU-lag om bilskrotning?

Den 15 och 16 mars kunde man i Ekot höra Annika Wäppling Korzinek, chef för EU-kommissionens representation i Sverige, säga att syftet med lagen inte är att jaga entusiaster, utan att få hanteringen av skrotbilar att bli mer hållbar. Och att veteranbilar är undantagna. Alla undrar MHRF?

Motorhistoriska Riksförbundet välkomnar givetvis de återkommande beskeden från EU kommissionen om att historiska fordon ska vara undantagna. I MHRFs replik på Ekots inslag som gick ut i Sveriges radio den 15 och 16 mars, och varför MHRF och övriga intresseorganisationer, Transportstyrelsen och Regeringskansliet anser att det finns goda skäl till förtydliganden av flera artiklar i kommissionens ELV-förslag.

Nuvarande lydelse exkluderar

En av artiklarna avser definitionen av historiska fordon som i sin nuvarande lydelse exkluderar många fordon 30 år och äldre. EU-kommissionen har inte heller beaktat andra fordon av intresse för fordonsentusiaster såsom samlare, museer, tävlingsfordon och amatörbyggen. Annika Wäppling Korzinek, chef för EU-kommissionens representation i Sverige, vi är många som ser fram emot att få förtydliganden så att vi en gång för alla kan ropa faran över för Europas veteranfordon!

Jan Tägt sakkunnig fordon och regelverk MHRF

Allt om EU-valet

Läs mer om EU-valet

I början av juni är det val till Europaparlamentet. I Sverige hålls valet den 9 juni. Då väljer medborgarna vilka som ska representera dem de kommande fem åren.

Klicka här för att läsa mer i riksdagens samlade information om EU-valet 2024. Klicka på bilden för Europaparlamentets sammanställning Allt du behöver veta (med även en lättläst version).

Löpsedeln finns att skriva ut här!

Detta innebär ELV

EUs ELV-förordning är inte bara ett hot mot Sveriges rullande kulturarv, utan även Europas.

DU kan hjälpa till att rädda kulturarvet genom att skapa opinion kring ELV. Sprid ordet i dina informationskanaler och protestera mot förslaget!

Tänk på att verbala råsopar mot vare sig EU eller dess representanter troligtvis inte gynnar vår sak och kan istället få motsatt effekt. Det är bättre att istället använda sig av fakta.

  • Informera om ELV-hotet!
  • Protestera mot ELV!

Klicka här eller på löpsedeln för mer information, mottagaradresser och flygblad för spridning!

Följ och gilla MHRF!

Missa inga ELV-nyheter!

Följ Motorhistoriska Riksförbundet på Facebook för att inte missa senaste nytt i ELV-frågan! Alla nyheter i sin helhet finns samlade på www.mhrf.se.

1 kommentarer på "EU-kommissionen: Undantas verkligen veteranbilar från EU-lag om bilskrotning?"

  1. Profilbild för Mikael Bohman
    Mikael Bohman

    Jag får väl betrakta mig som en slutanvändare av bilar, har många gånger köpt bilar som betraktats som värdelösa. Det har hänt att jag köpt en bil utanför grindarna till skroten som jag sen åtgärdat och använt i flera år. Det har handlat om min ekonomi där mina fordonskunskaper har ersatt pengar också, men lika mycket en utmaning att kunna rädda en gammal bruksbil ett par år till. Därefter har bilen blivit reservdelsbil eller sålts som sådan och när jag bedömt att resan är över har den gått till bilskroten. Jag har alltid hållit bilarna registrerade och aldrig lämnat någon bil där den inte ska vara. Vore väldigt tråkigt om den möjligheten försvann, mvh Micke.

Lämna en kommentar

1 svar på ”EU-kommissionen: Undantas verkligen veteranbilar från EU-lag om bilskrotning?”

  1. Jag får väl betrakta mig som en slutanvändare av bilar, har många gånger köpt bilar som betraktats som värdelösa. Det har hänt att jag köpt en bil utanför grindarna till skroten som jag sen åtgärdat och använt i flera år. Det har handlat om min ekonomi där mina fordonskunskaper har ersatt pengar också, men lika mycket en utmaning att kunna rädda en gammal bruksbil ett par år till. Därefter har bilen blivit reservdelsbil eller sålts som sådan och när jag bedömt att resan är över har den gått till bilskroten. Jag har alltid hållit bilarna registrerade och aldrig lämnat någon bil där den inte ska vara. Vore väldigt tråkigt om den möjligheten försvann, mvh Micke.

    Svara

Lämna en kommentar