Inte bara MHRF reagerar mot ELV

Hotet mot Sveriges entusiastfordonsrörelse, dess hobbyutövare och andra fordonsägare med EU kommissionens förslag till ny ELV-förordning tydliggörs i 17 remissvar som du kan ta del av här.

EUs ELV-förordning hotar fordonshobbyn. Hotet handlar bland annat om:

 • inskränkning i äganderätten
 • begränsning i vad som utgör tillåten handel med delar och fordon och export av dessa
 • en begränsande definition av historiska fordon
 • frånvaron av hänsyn till nyare fordon som används i hobbysyfte.

Därtill ett krav att du som fordonsägare ska skrota ditt fordon om du får besked om att det är uttjänt och inte längre begagnat. Detta baserat på avsaknad av godkänd kontrollbesiktning och att eventuella reparationskostnader överstiger fordonets marknadsvärde alternativt att den defekta delen inte går att laga eller ersätta!

I Motorhistoriska Riksförbundets remissvar till Regeringskansliet framfördes följande om hantering av uttjänta fordon:

 • förslaget från kommissionen är omfattande, komplicerat och konsekvenserna kan svårligen överblickas
 • förslaget bör i sin helhet omarbetas

Läs remissvaret i sin helhet, och 16 andras som delar MHRFs tankar i ELV-frågan, via länkarna nedan.

Jan Tägt sakkunnig fordon och regelverk MHRF

Var med och rädda vårt kulturarv!

Fordonshobbyn är hotad. DU kan hjälpa till att rädda den genom att skapa opinion kring ELV. Sprid ordet i dina informationskanaler och protestera mot förslaget! Före 4 december, då EU ska få sitt svar från Regeringskansliet, finns fortfarande tid att påverka! Tänk på att verbala råsopar mot vare sig EU eller dess representanter troligtvis inte gynnar vår sak och kan istället få motsatt effekt. Det är bättre att istället använda sig av fakta.

 • Informera om ELV-hotet!
 • Protestera mot ELV!

Klicka här eller på löpsedeln för mer information, mottagaradresser och flygblad för spridning!

25 svar till ”Inte bara MHRF reagerar mot ELV”

 1. Profilbild för Leif

  Tänkte söka engelskt medborgarskap om det går ,tänker inte förlora 5års byggtid o 300000 kr ,över min döda kropp

 2. Profilbild för Mikael Bohman
  Mikael Bohman

  Fordonshobbyn har funnits med mig hela mitt liv och det är där jag har en stor vänskapskrets. Vi har hägnt ihop i 50 år och jag vet inte vad vi skulle samlats runt för intesse om inte bilhobbyn funnits. Många av oss har utvecklats in i yrken tack vare vårt tekniska intresse. De drömmar och ideer som vi hade som unga är idag glada minnen. Det vore en sorg om denna hobby togs ifrån oss,mvh Mikael Bohman.

 3. Profilbild för Christer Malm
  Christer Malm

  Vad är det för sjuk hjärna som kan komma på något sånt här? Vad är det för problem med nuvarande regler?Det är verkligen dags att sätta ner foten mot EU nu.

 4. Profilbild för rolf fredriksson
  rolf fredriksson

  Helt vansinnigt från EU, kan inte fatta varför vi fortfarande är med i denna Idiotförening!!!! Vad har vi fått genom alla år vi varit med i EU, bara bekymmer och en massa pålagor!!!!

 5. Profilbild för Perolov Törnqvist
  Perolov Törnqvist

  Som vanligt, ett förslag från EU:s skrivbordsbyråkrater, som tycks sakna all anknytning till verkligheten! Förvånad, någon?

 6. Profilbild för Tommy Westman
  Tommy Westman

  Ett fordon under renovering av en entusiast tar oftast längre än 2 år att färdigställa för besiktning och då skulle de flesta fordon i den gruppen hamna under klubban. Totalt vansinnigt förslag som måste stoppas. Det jag äger är mitt, köpt för ihoparbetade och skattade pengar. Att lägga fram ett sådant här förslag tyder på maktbegär hos EU, öststatsfasoner.

 7. Profilbild för Torbjörn
  Torbjörn

  Så klart detta vansinne ska stoppas!
  Ta inte ifrån folks intresse, det handlar om en hel kultur som är så viktig att bevara! Både för bilarna och dess ägare!

 8. Profilbild för Mats Borglund
  Mats Borglund

  Sverige har redan en väl fungerande plan för skrotning av bilar. Vi återvinner 95 % av skrotade bilar, vi behöver inte hjälp av EU för detta ändamål. Ägaren till fordonet bestämmer när och om det ska skrotas.
  Varför skicka en bil som levt i 30 eller 80 år till återvinning för att tillverka en bil som kanske kan hålla 10 år? Slit och släng verkar vara tidens melodi, dåligt miljötänk i min mening.
  Förslaget från EU ska inte omarbetas, det ska skrotas.
  Nej tack helt enkelt.

 9. Profilbild för Ursula Larsson
  Ursula Larsson

  MAKT IN & VETT UT? NEJ NEJ NEJ! NU ÄR DET MER ÄNN NOG GALSKAPER FRÅN ER SOM SITTER I BRYSSEL. SKÄRP ER, HUR DUMMA ÄR NI IGENTLIGEN? ANVÄND ARBETSTIDEN NI TAR ER ALLT FÖR GOTT BETALT FÖR TIL NÅGOT FÖRNUFTIGT ISTÄLLET.

 10. Profilbild för Ursula Larsson
  Ursula Larsson

  HUR HADDE DET VARIT OM NI FÖR NÅGON GÅNG SKULL KUNNE FÅ FÖR ER ATT GJÖRA NÅGOT GOTT FÖR DEN ÖVRIGA MÄNSKLIGHETEN SOM LEVER RUNT ER?

 11. Profilbild för Ursula Larsson
  Ursula Larsson

  JA TILL SWEXIT !!

 12. Profilbild för Stefan Arnesson
  Stefan Arnesson

  Ja, politisk asyl blir det. Förslaget är så dumt att man knappt kan tro det. Det har spårat ur totalt. Krig och elände. Vad har hämt med människor?

 13. Profilbild för Johan Ståhl
  Johan Ståhl

  VAD ÄR DETTA FÖR JÄVLA DUMHETER, MÅSTE VARA NÅGON SATANS MILJÖMUPP SOM FÅTT LUFT I STRUPEN MEN INTE HAR EN ENDA ANING VAD HEN PRATAR OM SOM VANLIGT!

 14. Profilbild för Jan Fahlén
  Jan Fahlén

  Ett vansinnigt förslag 👎

 15. Profilbild för Robert Lundin

  Att renovera en gammal 30-tals ford kan ta betydligt mer än 10 år, många håller på i kanske 20 år. En livsuppgift att få ihop delar, inredning etc. ETT kulturellt och tekniskt intresse där bilen ofta inte blir registrerad förrän den är klar, då reglerna idag är sådana. Fordonshobbyfolket som är ganska många i detta land skulle helt enkelt inte acceptera en dylik lagändring, den skulle få väldigt stora konsekvenser och måste ändras på flera punkter om veteranbilar fortfarande skall kunna renoveras, ägas, brukas och repareras.
  Robert Lundin
  Ordförande
  Ford V8 klubb Sverige

 16. Profilbild för Håkan Dahl
  Håkan Dahl

  Hej.
  Jag har inte någon hobbybil men uppskattar de som har dem och visar upp dem. Eu ska inte lägga sin långa näsa i blöt, därför, ska vi protestera högljutt.
  Mvh
  Håkan Dahl

 17. Profilbild för Per Andersson
  Per Andersson

  Finns det någon gemensam namnlista där alla motståndare mot detta vansinne kan skriva på?

 18. Profilbild för Mats Webjörn
  Mats Webjörn

  Om nån byråkrat skall avgöra ett fordons vara eller inte vara pga nåt marknadsvärde borde i princip all annan ”fin”-kultur förbjudas då i princip ALLA kulturarbetare måste ha statsunderstöd för sin verksamhet, vilket innebär att allt de producerar inte motsvarar marknadsvärdet eftersom ingen är villig att betala för vad det egentligen kostar att producera kultur-verket.

 19. Profilbild för Lars-Göran Hansson
  Lars-Göran Hansson

  Kommer ni ihåg när Danskarna var på Gotland och beslagtog allt silver. Tror det var så. Nu upprepar det samma sig igen. Det fick jag lära mig i skolan.

 20. Profilbild för Eilert Persson
  Eilert Persson

  Det riktigt skrämmande är vilka resurser som krävts för att skapa detta förslag och inte minst att de som arbetat med det förmodligen anser sig kommit fram till ngt bra… då kan man känna kalla kårar…

 21. Profilbild för Joel Henrikson
  Joel Henrikson

  Detta är skrämmande!!
  Hade jag vart en medborgare i Nordkorea eller DDR hade jag inte tyckt det va så konstigt.
  Men EU har nog dom som förebild!
  Sverige måste lämna innan det är försent !

 22. Profilbild för Ulrich Lowet
  Ulrich Lowet

  Detta måste vara ett sjukt skämt, eller ett utfall av en galen person. Fattar dom inte hur många arbetstillfällen som försvinner om dom dödar motorhobbyn. Det är inte bara en hobby, det är en folkrörelse. Jag blir mer och mer övertygad om att en SWEXIT är det bästa.

 23. Profilbild för Anders Bergkvist
  Anders Bergkvist

  Ett ogenomtänkt förslag !
  Hoppas verkligen att dom
  tar sitt förnuft till
  fånga. 👎👎👎

 24. Profilbild för Anders Bergkvist
  Anders Bergkvist

  Man kan ju fundera om dom styrande
  bara är där och har stora arvoden.
  För genomtänkt
  är det inte.👎
  Hoppas dom tänket igenom detta vansinniga förslag!😡

 25. tadalafil eli

  Inte bara MHRF reagerar mot ELV | MHRF

Lämna en kommentar

25 svar på ”Inte bara MHRF reagerar mot ELV”

 1. Fordonshobbyn har funnits med mig hela mitt liv och det är där jag har en stor vänskapskrets. Vi har hägnt ihop i 50 år och jag vet inte vad vi skulle samlats runt för intesse om inte bilhobbyn funnits. Många av oss har utvecklats in i yrken tack vare vårt tekniska intresse. De drömmar och ideer som vi hade som unga är idag glada minnen. Det vore en sorg om denna hobby togs ifrån oss,mvh Mikael Bohman.

  Svara
 2. Vad är det för sjuk hjärna som kan komma på något sånt här? Vad är det för problem med nuvarande regler?Det är verkligen dags att sätta ner foten mot EU nu.

  Svara
 3. Helt vansinnigt från EU, kan inte fatta varför vi fortfarande är med i denna Idiotförening!!!! Vad har vi fått genom alla år vi varit med i EU, bara bekymmer och en massa pålagor!!!!

  Svara
 4. Som vanligt, ett förslag från EU:s skrivbordsbyråkrater, som tycks sakna all anknytning till verkligheten! Förvånad, någon?

  Svara
 5. Ett fordon under renovering av en entusiast tar oftast längre än 2 år att färdigställa för besiktning och då skulle de flesta fordon i den gruppen hamna under klubban. Totalt vansinnigt förslag som måste stoppas. Det jag äger är mitt, köpt för ihoparbetade och skattade pengar. Att lägga fram ett sådant här förslag tyder på maktbegär hos EU, öststatsfasoner.

  Svara
 6. Så klart detta vansinne ska stoppas!
  Ta inte ifrån folks intresse, det handlar om en hel kultur som är så viktig att bevara! Både för bilarna och dess ägare!

  Svara
 7. Sverige har redan en väl fungerande plan för skrotning av bilar. Vi återvinner 95 % av skrotade bilar, vi behöver inte hjälp av EU för detta ändamål. Ägaren till fordonet bestämmer när och om det ska skrotas.
  Varför skicka en bil som levt i 30 eller 80 år till återvinning för att tillverka en bil som kanske kan hålla 10 år? Slit och släng verkar vara tidens melodi, dåligt miljötänk i min mening.
  Förslaget från EU ska inte omarbetas, det ska skrotas.
  Nej tack helt enkelt.

  Svara
 8. MAKT IN & VETT UT? NEJ NEJ NEJ! NU ÄR DET MER ÄNN NOG GALSKAPER FRÅN ER SOM SITTER I BRYSSEL. SKÄRP ER, HUR DUMMA ÄR NI IGENTLIGEN? ANVÄND ARBETSTIDEN NI TAR ER ALLT FÖR GOTT BETALT FÖR TIL NÅGOT FÖRNUFTIGT ISTÄLLET.

  Svara
 9. HUR HADDE DET VARIT OM NI FÖR NÅGON GÅNG SKULL KUNNE FÅ FÖR ER ATT GJÖRA NÅGOT GOTT FÖR DEN ÖVRIGA MÄNSKLIGHETEN SOM LEVER RUNT ER?

  Svara
 10. Ja, politisk asyl blir det. Förslaget är så dumt att man knappt kan tro det. Det har spårat ur totalt. Krig och elände. Vad har hämt med människor?

  Svara
 11. VAD ÄR DETTA FÖR JÄVLA DUMHETER, MÅSTE VARA NÅGON SATANS MILJÖMUPP SOM FÅTT LUFT I STRUPEN MEN INTE HAR EN ENDA ANING VAD HEN PRATAR OM SOM VANLIGT!

  Svara
 12. Att renovera en gammal 30-tals ford kan ta betydligt mer än 10 år, många håller på i kanske 20 år. En livsuppgift att få ihop delar, inredning etc. ETT kulturellt och tekniskt intresse där bilen ofta inte blir registrerad förrän den är klar, då reglerna idag är sådana. Fordonshobbyfolket som är ganska många i detta land skulle helt enkelt inte acceptera en dylik lagändring, den skulle få väldigt stora konsekvenser och måste ändras på flera punkter om veteranbilar fortfarande skall kunna renoveras, ägas, brukas och repareras.
  Robert Lundin
  Ordförande
  Ford V8 klubb Sverige

  Svara
 13. Hej.
  Jag har inte någon hobbybil men uppskattar de som har dem och visar upp dem. Eu ska inte lägga sin långa näsa i blöt, därför, ska vi protestera högljutt.
  Mvh
  Håkan Dahl

  Svara
 14. Om nån byråkrat skall avgöra ett fordons vara eller inte vara pga nåt marknadsvärde borde i princip all annan ”fin”-kultur förbjudas då i princip ALLA kulturarbetare måste ha statsunderstöd för sin verksamhet, vilket innebär att allt de producerar inte motsvarar marknadsvärdet eftersom ingen är villig att betala för vad det egentligen kostar att producera kultur-verket.

  Svara
 15. Kommer ni ihåg när Danskarna var på Gotland och beslagtog allt silver. Tror det var så. Nu upprepar det samma sig igen. Det fick jag lära mig i skolan.

  Svara
 16. Det riktigt skrämmande är vilka resurser som krävts för att skapa detta förslag och inte minst att de som arbetat med det förmodligen anser sig kommit fram till ngt bra… då kan man känna kalla kårar…

  Svara
 17. Detta är skrämmande!!
  Hade jag vart en medborgare i Nordkorea eller DDR hade jag inte tyckt det va så konstigt.
  Men EU har nog dom som förebild!
  Sverige måste lämna innan det är försent !

  Svara
 18. Detta måste vara ett sjukt skämt, eller ett utfall av en galen person. Fattar dom inte hur många arbetstillfällen som försvinner om dom dödar motorhobbyn. Det är inte bara en hobby, det är en folkrörelse. Jag blir mer och mer övertygad om att en SWEXIT är det bästa.

  Svara
 19. Man kan ju fundera om dom styrande
  bara är där och har stora arvoden.
  För genomtänkt
  är det inte.👎
  Hoppas dom tänket igenom detta vansinniga förslag!😡

  Svara
 20. Pingback: tadalafil eli

Lämna en kommentar